COLUMN, Rens van der Vorst,
16
juli
2021
|
09:03
Europe/Amsterdam

Mijn verwaterde thuiswerk-ik

De discussie over thuiswerken-na-corona wordt overal gevoerd. Er zijn veel invalshoeken. Productiviteit, reistijden, werkgeluk, kantoorruimte. Werken we in dagdelen? Of taakgericht? Sommigen pleiten zelfs voor een wet-op-het-thuiswerken.

Maar volgens mij zien we iets over het hoofd. Zelden vragen we ons af: haalt thuiswerken wel het beste in ons naar boven?

Bijvoorbeeld, als ik naar een begrafenis ga, van een oudtante, dan ga ik in pak. Ik zit in een zaaltje. Ik herdenk mijn oudtante. Immers, ik ben er toch. Ik schud handen. Spreek troostende woorden. Ik ben Rens op zijn best. Dat voelt goed.

Tijdens een online begrafenis arriveer ik te laat. Ik beantwoord mail tijdens het Avé Maria. Ik telefoneer tijdens een toespraak en vertrek voor het einde. Zelfde soort oudtante. Zelfde begrafenis. Zelfde Rens. Alleen deze keer, dankzij het scherm, een enorme lul-de-behanger. Dat voelt slecht.

Ik heb dat ook met werken-achter-de-schermen. Ik haak vaak af tijdens conferenties. Ik check coronacijfers tijdens videovergaderingen. Ik ben continu afgeleid. Soms zet ik de camera uit zodat ik de was kan opvouwen. Aan sommige collega’s denk ik nooit meer. Tegen anderen ben ik onnodig onvriendelijk. Ik kom ze toch niet tegen bij de koffieautomaat.

Achter het scherm zit een verwaterde, apathische, licht onsympathieke Rens. Schermen stimuleren mij niet om de beste versie van mezelf te worden. Het tegendeel. En ik ben me er van bewust, maar het is sterker dan mezelf. Misschien geldt dat ook wel voor u.

Dus, zou dát dan niet bovenaan moeten staan in de discussie over thuiswerken?

Het afgelopen, bijzondere schooljaar mocht ik weer elke week een column voor u schrijven. Het was opnieuw een eer. Bedankt voor al uw opmerkingen, e-mails, uw aardige en soms minder aardige woorden. Ik heb er van genoten. Geniet van uw vakantie. Kijk wat vaker naar de lucht, dan naar uw scherm. Lees een leuk boek. Lees mijn boek! Tot volgend jaar!

Reacties 1 - 9 (9)
Bedankt voor uw bericht.
netty van os
23
July
2021
Dankzij de vakantierust voor het eerst tijd genomen voor het lezen van je column.
Hoe grappig en tegelijkertijd pijnlijk waar.
Beïnvloedt mijn gedachten over kaders rondom het online - offline samenwerken. Thanks!
Marcel Sukel
22
July
2021
Weer een dikke glimlach op mijn gezicht. Heel herkenbaar. Laatst tijdens een webinar een hele volle mand weggestreken. Dat ging prima! En ik doe overdag van alles tussen hety werken door met als gevolg dat ik dan 's avonds weer zit te werken, omdat ik mij schuldig voel en achterloop (hier zou ik nu een peinzende emoji plaatsen).
Dank voor alle leuke columns, Van meme tot Masinstream is binnen, dus laat de vakantie maar eens echt beginnen!
Jessica Nooij
19
July
2021
Bedankt voor je leuke columns dit jaar. Ik heb elke keer hartelijk kunnen lachen en daarna nog een momentje nagedacht over de boodschap. Precies zo moet een column zijn. Fijne vakantie Rens!
Elle v.d. Goorbergh
17
July
2021
Beste Rens, Jij schrijft vaak op wat ik denk. Ook deze keer. Hetzelfde geldt voor mij. Daarom zit ik alweer sinds juni '20 alle dagen op de locatie. Want achter dat scherm, helemaal alleen op mijn werkkamer thuis, bleef er uiteindelijk niets van mij over. Ja een doodswens... Daarom snel langs de bedrijfsarts voor een 'ik ben een kwetsbare gek-verklaring'. Een mens moet wat om letterlijk zijn sanity te bewaren en zelfs zijn leven in mijn geval. Het klinkt dramatisch, en ja, dat was het ook. Niet dat het op de locatie nou echt een feest was, meer een dode boel, hoe toepasselijk. Maar ik had in ieder geval weer wat live menselijk contact. Daarom heb ik het tot op heden vol weten te houden. Maar ik houd mijn hart vast voor wat ons te wachten staat. Want in mijn optiek 'the world has gone crazy'in plaats van ikzelf...
Janneke
16
July
2021
Mooie invalshoek, om in de komende weken over na te denken. En ik zie ook wel parallellen met gedrag van mensen in een auto :)
Mooie zomer Rens, geniet ervan.
Bart Titulaer
16
July
2021
Dank je Rens voor al je columns dit jaar.
Ook dit jaar weer bijna iedere week genoten van je kritische en eigenzinnige kijk op het leven en IT in het bijzonder. Na iedere colomn weer even tijd voor zelfreflectie: wat vind ik hier zelf van?
Ik wens jou veel tijd om naar de lucht te kijken deze zomer met nieuwe ideeën.
Fijne vakantie Rens!
Isabelle Kuijlenburg
16
July
2021
Hier sluit ik me geheel bij aan. Mooi verwoord!
Fijne vakantie allemaal.
Twinkel
16
July
2021
Hopelijk dat je nog jaren mag prikkelen, inspireren en uitdagen om om te denken , ik geniet altijd van je collum, geeft maandelijks impuls aan verhitte en diepe discussies hier, maar altijd met plezier en lol. Thanks en ook jij een fijne non digital relax tijd en tot gauw
Danielle Pigmans
16
July
2021
Wat een mooi colomn Rens! Je haalt iets ontastbaars naar boven wat naar mijn idee ergens bovenaan zou moeten staan in de discussie en dat is het stimuleren van empathisch/sociale vermogen van de mens. Afgelopen week had ik een showmoment binnen het Re-boost programma. Mijn verhaal live en buiten overbrengen bracht een fijn en warmhartig gevoel wat mij met een (on)aantrekkelijk scherm nooit was gelukt.

Dank voor je colomns dit jaar! Fijne vakantie gewenst.
Fan
16
July
2021
Zeker genoten van je columns, voor mij inmiddels de belangrijkste reden om naar Bron te kijken. Misschien dat thuiswerken niet het beste uit Rens haalt maar uit mij wel. Mijn vraag is dan ook niet haalt thuiswerken wel het beste in ons naar boven maar haalt werken op kantoor / locatie wel het beste in ons naar boven? Met - en ik zal de onuitputtelijke lijst hier kort houden - collega's die aan de lopende band 'nu-ik-je-toch-zie' prietpraat komen verkopen, de sfeer die in een klap onder het vriespunt daalt als de gevreesde manager de kantoorruimte binnenloopt, collega's die verward en bezweet de vergadering 10 minuten te laat binnenkomen met 'parkeren hè'. Afhankelijk van het werk dat er gedaan moet worden; 1 dag in de week op locatie is voor mij prettig en meer dan genoeg, want online ben ik altijd op tijd, word ik niet afgeleid, spreek als vanzelfsprekend elke Fontyscollega face-to-face, denk ik niet meer in 'team-locatie-X' maar in 'heel-team' etc. Online haalt echt wel het beste in mij naar boven.
Lennart
16
July
2021
Waarom kiezen? Ik opteer de laatste tijd steeds vaker voor 'the best of both worlds'. Ik ga naar kantoor om daar mijn ms teams vergaderingen te houden met de studenten en collega's die thuis blijven. Een win win situatie: liters koffie op kosten van de baas en toch het voordeel van je iets te breedsprakige collega kunnen 'muten' als dat nodig is ;)

Maar even serieus: Als we slim zijn laten we voldoende flexibiliteit over om al die professionals zelf te laten kiezen wat in hun situatie het beste werkt en de beste kwaliteit oplevert. Voor de één zal dat 4 dagen op kantoor zijn en voor de ander juist 4 dagen thuiswerken.
Rens
17
July
2021
Hi Fan,
Toch een overweging. Het zijn vrijwel altijd 'negatieve' argumenten die pleiten voor werken achter de schermen. In jouw post zie ik, afgeleid worden, prietpraat, gevreesde manager. Allemaal ongetwijfeld terecht, maar het gaat mij niet om de negatieve argumenten, maar de positieve, namelijk wat werken-met-echte-mensen ons kan brengen, en achter de schermen nooit...