Eindhoven,
14
september
2018
|
10:00
Europe/Amsterdam

Mevrouw Scherpenisse-Bloks

In 2004 was ik een IT-manager op de rand van een bore-out. Uit verveling stuurde ik mevrouw Scherpenisse (mevrouw.scherpenisse@fontys.nl) een e-mail waarin ik haar vertelde over ons nieuwe SPAM-filter dat controleerde op verdachte woorden. We maakten ons zorgen om haar achternaam.

Flauw, ik weet het. En niet waar. En ongepast. Gelukkig was er nog geen Twitter of #MeToo. Mevrouw Scherpenisse, die de achternaam van haar man plots met geheel nieuwe klemtoon hoorde, stelde voor om haar e-mailadres te veranderen in mevrouw.bloks@fontys.nl. Haar meisjesnaam. Dat hebben we gedaan. ‘Opgelost’. Mevrouw Scherpenisse-Bloks kon gegarandeerd weer mailen.

Gelukkig maar want e-mail is onze nummer één applicatie voor communicatie. Ondanks WhatsApp (55 miljard berichten per dag), Facebook Messenger (61 miljard berichten), Snapchat (3,5 miljard), Instagram (4 miljard) en Twitter (500 miljoen) blijft e-mail groeien. In April 2018 verzonden we 269 miljard e-mails. Per dag. Elke dag opnieuw.

Als je het bovenstaande allemaal optelt en deelt door aardbewoners van tien plus met een internetaansluiting dan sturen we ongeveer 70 berichten per dag. Maar worden we daar ook productiever van? Waarschijnlijk niet. Steeds meer onderzoeken wijzen uit dat onze productiviteit niet meer toeneemt. Soms zelfs afneemt. Misschien communiceren we wel teveel. Omdat het zo lekker gemakkelijk is. Op je mobiel. We kunnen ons niet meer beheersen. Niet focussen. Niet diep nadenken. Niet lekker doorwerken. We worden steeds afgeleid. We communiceren in plaats van produceren. En druk dat we het met zijn allen hebben!

Achteraf denk ik daarom wel eens dat we mevrouw Scherpenisse-Bloks helemaal niet écht geholpen hebben.

Rens van der Vorst is technofilosoof, hoofd IT Innovatie bij Fontys en auteur van 'Appen is het Nieuwe Roken'.

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Monica
14
September
2018
Memories. Weet je nog die mail die we Fontysbreed hadden verstuurd en waarop ik 's avonds een telefoontje van personeelszaken kreeg :-). Was een ander moment van bore out vermoed ik, maar het zijn wel de grappigste momenten waar je dan soms nog aan terug denkt.