Eindhoven,
27
mei
2019
|
16:27
Europe/Amsterdam

Met trillende handvatten onderweg

Ze komen alle vijf niet uit Nederland en toch hebben juist zij een prototype ontworpen om te kunnen navigeren tijdens het fietsen zónder je telefoon te gebruiken. Afgelopen vrijdag won 'BiZi’ de ICTalent Award en kregen Yevheniia, Turar, Georgi, Vlad en Marius per persoon 2000 euro prijzengeld. 

Vanaf 1 juli 2019 mag – volgens de nieuwe wet - niemand meer een mobiele telefoon vasthouden tijdens het fietsen. Dat bracht vijf tweedejaars studenten ICT & Software Engineering tijdens een brainstorm op een idee. "Bestaande navigatieapps zijn eigenlijk totaal niet handig. Buitenlanders moeten stoppen om fatsoenlijk te kunnen navigeren, maar ook studenten die de stad niet kennen hebben moeite met de weg vinden." 

Vertelt Yevheniia Buzykina, de projectleider van BiZi. De Oekraïnse heeft pas op haar zeventiende leren fietsen.“Ik ben nu 19. In Oekraïne fietsen mensen niet of amper. Terwijl in Nederland iedereen fietst."

"Daarom hebben we een prototype ontworpen waarmee je vanuit een android app kunt navigeren. Die app zendt een signaal uit naar de handvatten van je fiets, die dan gaan trillen. Links voor linksaf slaan, rechts voor rechtsaf slaan. En dat willen we voor minder dan €30 gaan verkopen, zodat studenten het ook kunnen betalen.” 

 

De ICTalent Awards is een showcase van Fontys Hogeschool ICT. Studenten van alle studierichtingen kregen de kans hun beste werk te tonen via een 2-minute pitch en met werkende prototypes op de ICTalent Markt. Iedere student van Fontys Hogeschool ICT mocht zich aanmelden. Van eerstejaars tot vierdejaars studenten, zowel voltijd, deeltijd, regulier als English Stream. 

Acht groepen deden er mee. Tijdens de voorrondes en halve finale werd er gekeken naar authenticiteit, overtuigingskracht, onderscheidenheid en een werkend prototype. In de finale afgelopen vrijdag kwamen de drie groepen met de meeste stemmen van de bedrijven in de zaal tegenover elkaar te staan in de “Last Battle” voor een deskundige jury. Deze experts beslisten uiteindelijk dat BiZi zich "Winner ICTalent 2019" mag noemen. 

 

“Wij hadden echt niet verwacht dat we zouden winnen. Andere projecten waren zó goed. Een aantal groepjes had een project of prototype voor mensen met een beperking. Een project dat mensen dus écht helpt. BiZi is gewoon iets leuks en handigs voor studenten, waar we dan toevallig ook geld mee verdienen. Dus we schatten onze kansen van tevoren niet hoog in. Des te groter was de verrassing toen we als winnaar werden uitgeroepen.” 

 

BiZi is geen afkorting en staat niet specifiek ergens voor. “We vonden het gewoon een cool woord.” In de toekomst wil BiZi een contract met een Ebike-verkoper of met Swapfiets aangaan. “Da’s voor beiden goed. Zo hebben studenten een makkelijkere manier van navigeren, wordt de fiets meer waard en leren ze ons merk kennen.” 

 

Wat ze met het prijzengeld (10.000 euro in totaal) gaan doen weten ze nog niet precies. “We gaan in ieder geval investeren in marketing, het perfectioneren van het product en we gaan op zoek naar investeerders. Zodat iedereen ons concept, ons idee kent; ‘Become BiZi as well’ en ‘BiZi is making your biking easy.’ [Jacky Eickes]

Reacties 1 - 3 (3)
Bedankt voor uw bericht.
Marco van Nieuwenhoven
02
July
2019
Dit sluit echt direct aan bij het idee van team #BLI tijdens de #Y4PTHackathon in Stockholm
Fleur Besters
01
July
2019
Wat gaaf! Mochten ze eens tijd hebben, dan nodig ik ze graag uit in de Tech Playgrounds! Zou tof zijn als ze jeugd weten te inspireren met hun skills! www.techplaygrounds.nl voor meer info!
René Paré
01
July
2019
Geweldig idee, ik wil deze startup een gratis presentatie plek aanbieden op de Eindhoven Maker Faire in september.
Neem contact op via mail of chat: www.eindhovenmakerfaire.nl