Eindhoven,
23
februari
2022
|
14:49
Europe/Amsterdam

Meldpunt voor onvoldoende ventilatie schoolgebouwen

Slechte ventilatie speelt niet alleen in het basis- en voortgezet onderwijs. Er zijn ook klachten bij ROC’s, hbo-instellingen en universiteiten. Onderwijsbond AOb opende daarom onlangs een meldpunt voor klachten over onvoldoende ventilatie bij deze onderwijsinstellingen.

Veel maatregelen om een covid-19-besmetting te voorkomen, gaan overboord. Zoals 1,5 meter afstand houden en mondkapje dragen. Een goede ventilatie in de gebouwen is daardoor belangrijker dan ooit. 

Voor het basis en voortgezet onderwijs heeft de overheid een meldpunt ingericht, maar voor de andere onderwijsinstellingen was dat er nog niet.

Tien seconden meten
 ‘Af en toe komt er een conciërge met een CO2-meter het lokaal in. Het apparaatje wordt dan tien seconden bij de deur in de lucht gehouden, en het geeft dan altijd een lagere score dan de norm van 1200 ppm (parts per million). Nogal wiedes, als je meet bij de open deur naar een gang vol frisse lucht.’

Het is een van de reacties die volgens het Onderwijsblad al zijn binnengekomen. De bond wil de reacties verzamelen en onder de aandacht brengen bij de verantwoordelijke minister, de colleges van besturen van deze instellingen, de politiek en de Arbeidsinspectie.  

Overal op orde
“Want die ventilatie moet overal op orde zijn: niet alleen in het basis- en voortgezet onderwijs”, zegt AOb-voorzitter Tamar van Gelder. 

Klachten kunnen worden gemaild naar: info@aob.nl. Op de website van de bond is informatie te vinden over welke voorwaarden er gelden voor een goede ventilatie en ook tips voor wat iedereen zelf kan doen. [Petra Merkx]

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.