Eindhoven,
22
februari
2018
|
13:04
Europe/Amsterdam

Meldpunt klachten over studiekeuzecheck

Initiatief van studentenbonden

Sinds vandaag is er een meldpunt voor alle aankomende studenten die klachten hebben over een studiekeuzecheck of het advies dat daaruit volgt. Het meldpunt is een initiatief van de studentenvakbonden LSVb en ISO.

De Landelijke Studentenvakbond en het Interstedelijk Studenten Overleg waren het eerder al niet eens met het feit dat hogescholen en universiteiten van de minister zelf mochten kiezen hoe ze de studiekeuzecheck uitvoeren. De achterliggende gedachte ervan is dat zo studieuitval in het eerste jaar wordt teruggedrongen. 

Afspraken
De LSVb en het ISO hebben duidelijke afspraken gemaakt met de hogescholen en universiteiten om de studiekeuzecheck verder te verbeteren. Het oprichten van een meldpunt zoals nu is gebeurd, was één van die afspraken. Ook moeten studenten altijd de mogelijkheid krijgen om een bezoek te brengen aan een universiteit of hogeschool, ook al gebeurt de check zelf online. En uiteindelijke dviezen aan studenten moeten goed onderbouwd worden. 

Selectie
LSVb-voorzitter Tariq Sewbaransingh: "Het is belangrijk dat de studiekeuzecheck niet overkomt op aankomende studenten als selectieprocedure. Studenten krijgen een advies, maar het moet bij hen vooraf al duidelijk zijn dat ze zelf mogen bepalen of ze willen beginnen."

Aankomende studenten kunnen op www.meldpuntstudiekeuzecheck.nl opmerkingen of klachten achterlaten. De studentenorganisaties zullen de meldingen anoniem terugkoppelen naar de hogescholen en universiteiten. 

Hieronder: de studiekeuzecheck zoals Fontys die presenteert: