Eindhoven,
09
oktober
2023
|
15:24
Europe/Amsterdam

Studenten meest tevreden over docenten natuurkunde in Sittard

Van alle opleidingen op alle verschillende hogescholen in het land, doen de docenten van de opleiding tot natuurkundeleraar bij Fontys in Sittard het ’t beste. Studenten zijn daar het meest tevreden, blijkt uit een onderdeel van het jaarlijkse onderzoek Beste Studies van Elsevier Weekblad.

Elsevier Weekblad (EW) doet elk jaar onderzoek naar de kwaliteit van hogescholen en universiteiten. Niet op basis van objectieve feiten en cijfers, maar op basis van meningen van studenten. Oftewel: de ‘klanten’ van de scholen. 

Daaruit is gebleken dat Windesheim de meest gewaardeerde hogeschool van Nederland is. Fontys staat op de tiende plek. Maar kijken we naar de opleiding met de docenten over wie studenten het meest tevreden zijn? Dan staat de opleiding tot natuurkundeleraar bij Fontys in Sittard stipt bovenaan 

Geen verrassing
Maurice Smeets, één van de vier docenten van die opleiding, is trots op het resultaat. Maar echt verrassend is het nieuws niet, zegt hij. “Het is natuurlijk leuk om te lezen, maar eigenlijk wisten we het al”, zegt hij. “We staan al acht of negen jaar op de eerste plaats in de Keuzegids hbo.”

Hoe dat komt? Daar zijn volgens Smeets meerdere redenen voor. “We zijn een kleine opleiding en hebben korte lijntjes met onze studenten. We communiceren snel. Gaan veel met de studenten op stap en hebben elk jaar excursies. Binnenkort gaan we bijvoorbeeld een week naar Birmingham. Onze studenten hebben graag les van ons. Ze verzaken bijna nooit en zijn altijd aanwezig. We zijn heel serieus op de inhoud, maar hebben ook heel veel lol met elkaar.” 

Flexibele opleiding
De studenten worden gezien als collega’s, niet als ‘kinderen die iets moeten leren’. Maar dat is niet het enige belangrijke punt. Smeets: “Onze opleiding is heel flexibel ingericht. Studenten kunnen elke periode voor elk willekeurig vak tentamen doen. Daar zijn we vrij uniek in. Dat geldt ook voor studenten van een deeltijdopleiding of voor snelstudeerders.” [Karen Luiken]

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Frank Crasborn, lector Fontys Lerarenopleiding Sittard
14
October
2023
Van harte gefeliciteerd dame en heren, een welverdiende pluim op jullie hoed, als resultaat van jarenlang schaven en continuïteit in jullie aanpak, waarin sprake is van een helder programma-aanbod dat zowel inhoudelijk als opleidingsdidactisch actueel en van hoge kwaliteit is. En waarin de basis van opleidingsdidactiek gebaseerd is op (promotie)onderzoek van onze associate lector en FLOS-kenniskringlid Dave van Breukelen. Samen met de kleinschaligheid, toetsflexibiliteit, nabijheid tot studenten en excursies, een gouden mix van ingrediënten.