Eindhoven,
16
juni
2020
|
11:19
Europe/Amsterdam

Meer studievertraging door corona

Door de coronacrisis lopen naar schatting 54.000 studenten meer studievertraging op dan in 2018. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd namens ISO, het Interstedelijk Studenten Overleg. Vooral studenten aan hogescholen zijn de dupe doordat fysiek onderwijs wegviel en er daardoor geen praktijkonderwijs was en stages niet doorgingen. 

Kees GilesseISO-voorzitter Kees Gillesse: “Studievertraging kost veel geld: al gauw 1000 euro per maand voor een uitwonende student. Daarnaast maken we ons zorgen over de kwaliteit van het onderwijs."

"In elk klaslokaal op de universiteit zit wel iemand met extra studieachterstand. Op de hogescholen gaat het om bijna drie studenten per klaslokaal.” 

Bijna 60 procent van de ruim 10.000 studenten die aan het onderzoek deelnamen is positief over hoe hun instelling het onderwijs orgniseert tijdens deze crisis. Wel vindt driekwart de vorm van het onderwijs slechter dan normaal. 

Bij meer dan 20 procent van de studenten viel een deel van hun onderwijs uit, bij studenten met veel practicumonderwijs zelfs 40 procent. En ruim 30 procent van de studenten haalde minder studiepunten door de coronamaatregelen. 

 

Bron-poll: hoe bij Fontys?

Bedankt voor uw stem!

Kritiek
ISO wijst voor oplossingen specifiek naar het OV. Gillesse: “Wat zou helpen is dat er weer meer onderwijs fysiek kan gaan plaatsvinden. Alleen onderwijs tussen 11:00 en 15:00 en na 20:00 helpt daar niet bij.”

Ook is er kritiek op Den Haag en op de instellingen: “Het is gek dat wij als studentenorganisatie dit onderzoek zelf moesten laten uitvoeren. Deze cijfers moeten het ministerie, universiteiten en hogescholen echt zelf boven tafel halen om goed beleid te kunnen maken. Sturen op zicht moet niet de regel worden. Je moet ook willen uitzoeken hoe het zit.” [Jan Ligthart]

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Syd
16
June
2020
Ik ben zelf goed in staat geweest mijn studieomgeving thuis zo te beheren, dat ik mij goed kon richten op mijn studie. Ik heb deze periode dan ook geen studievertraging opgelopen.