Tilburg,
05
september
2017
|
13:31
Europe/Amsterdam

Meer studenten naar pabo’s

Stijging in aanmeldingen ook zichtbaar bij Fontys

Dit jaar beginnen meer studenten aan een pabo-opleiding dan in 2016. Het aantal aanmeldingen stijgt landelijk van 6144 naar 6610, een toename van 7,6 procent. Ook de Fontys-pabo’s delen in de groei.

De PO-Raad (de organisatie van basisschoolbesturen) is blij met de toename, maar relativeert ook. Het is een druppel op de gloeiende plaat, zegt een woordvoerder tegen de NOS. “In 2025 dreigt een tekort van zo’n 10.000 leraren en schoolleiders. Om acute problemen op te lossen zullen we het moeten hebben van zij-instromers. Ook moeten we ervoor zorgen dat leraren na hun pensioen blijven doorwerken.”

Leuk
De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) noteert met 11 procent de hoogste toename. Pabo-directeur Karin van Weegen is niet verbaasd over de stijging. “Gezien het lerarentekort in het basisonderwijs, weten studenten dat ze volop baanperspectief hebben,” zegt ze in het NOS Radio 1-Journaal. “Bovendien zijn eerstejaars er inmiddels aan gewend dat ze toelatingsexamen moeten doen. Dat vormt een minder hoge drempel dan een paar jaar geleden. Laten we bovendien niet vergeten dat we op de pabo een geweldig leuk vak onderwijzen.”

Salaris
Ook de Fontys-pabo’s (foto links: locatie Eindhoven)profiteren van de stijging in het aantal aanmeldingen. De Fontys Hogeschool Kind en Educatie ‒ waarin vijf pabo-opleidingen zijn verenigd ‒ verwelkomt 584 eerstejaars (peildatum: week 34). Dat betekent een groei van 5 procent ten opzichte van vorig jaar. Bij de Nieuwste Pabo in Sittard is de groei nog substantiëler. “We zien een stijging van zo’n 14 procent ten opzichte van vorig jaar,” zegt Marieke Pistorius tegen regionale omroep L1. Concreet betekent dat vijf klassen: eentje meer dan in 2016. Bovendien zien we al een paar jaar dat we weinig uitval hebben. Als we die trend vasthouden, doen we straks dus daadwerkelijk iets aan het lerarentekort. Daar zijn we heel blij mee.” Hoe verklaart Pistorius de toename? “De politiek denkt na over een salarisverhoging. Toch geloof ik dat salaris voor de nieuwkomers niet doorslaggevend is. Hun drive is vooral het plezier in het vak van leerkracht.” [Frank van den Nieuwenhuijzen]