Eindhoven,
28
maart
2018
|
13:41
Europe/Amsterdam

Meer jongeren recht uit school zzp’er

Jongeren onder de 35 jaar zijn steeds vaker zzp’er. Een groter aantal dan voorheen begint zelfs recht uit de schoolbanken voor zichzelf. Het Centrum voor Ondernemerschap, dat ondernemende studenten ondersteunt, herkent zich in deze cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

door Petra Merkx
“Niet alle zzp’ers zijn ondernemer natuurlijk, maar wij zien zeker een toenemende belangstelling onder onze studenten om voor zichzelf te beginnen”, zegt Victor van de Linden van het Fontys Centrum voor Ondernemerschap. Volgens Van der Linden heeft deze generatie jongeren veel meer dan vroeger de behoefte om onafhankelijk te zijn. “Ze willen hun eigen ontwikkeling vormgeven. Victor van der Linden.Ze zoeken daarbij wel de samenwerking met andere zzp’ers, met wie ze samenwerkingsverbanden vormen.”

Hij ziet deze behoefte terug in een toenemende belangstelling voor de minor Ondernemerschap en met name voor de Fontys Studentondernemersregeling. Die regeling ondersteunt studenten die al tijdens hun studie ondernemer willen worden. Sinds de start in 2017 waren er al 200 aanmeldingen voor de Studentenondernemersregeling. “Leuk is ook om te zien dat studenten van steeds meer verschillende instituten meedoen. Mei 2017 waren dat er 7, nu komen ze al van 20 instituten.”

Samen met het Fontys lectoraat Business Entrepreneurship gaat Van der Linden onderzoeken hoe het de studentondernemers die inmiddels zijn afgestudeerd, vergaat. “Een gedeelte begint al meteen voor zichzelf en anderen willen toch eerst een paar jaar ervaring opdoen bij een baas. We willen graag weten welke keuzes de studenten maakten en waarom.”