Meditetris
Als ik ‘mediteren’ zeg, wat denk jij dan? Zie jij dan boeddhistische monniken voor je? Wijde gewaden dragende, humus etende hippies? Of opgebrande zakenmannen die zichzelf terugvinden door op Ibiza mindful te gaan lopen doen? Meditatie Master Michael Pilarczyk (ooit een bekende radio-dj) is een voorbeeld van die laatste variant.
Toen ikzelf degene was die niet lekker in zijn vel zat, moest ik toch ook aan een mindfulnesscursus geloven. Eerlijk gezegd haakte ik na de eerste bijeenkomst bijna af toen ik de ‘rozijnoefening’ moest doen. Een oefening waarbij je naar een rozijn kijkt alsof je er nog nooit een gezien hebt om er vervolgens in te gaan knijpen. Ik moet eerlijk bekennen: naarmate de sessies vorderden werd ik rustiger en kreeg ik de smaak te pakken.
Een jaar later ging ik ‘next level’. Ik ging namelijk zen meditatie beoefenen. Meditatie waarbij je op een kussentje met half geloken ogen steeds opnieuw van 1 tot 10 telt. En dat 20 minuten lang. Ja, ook dit heeft iets zweverigs, maar ook nu bemerkte ik dat ik kalmer werd.
Tegenwoordig vergelijk ik mediteren met het computerspelletje Tetris, waarbij het scherm jouw brein is en de Tetris-blokjes je dagelijkse to-do lijst. Als het level te hoog is dan komen de Tetris-blokjes in te snel tempo het scherm binnen. Op dat moment, kan je de blokjes niet meer goed plaatsen, raakt het schermpje vol en loopt het letterlijk over.
Door te mediteren zorg je ervoor dat de blokjes iets langzamer komen en kun je ze bovendien beter positioneren, waardoor de kans op overlopen minder wordt. Sinds ik het zo bekijk, is mediteren minder zweverig voor me geworden.
Ik mediteer nog steeds, maar wel op mijn manier. Vanochtend, nadat de wekker afging, bleef ik nog lekker tien minuten extra mindful in mijn bed liggen. Met Meditatie Master Michael op mijn oren. Dat dan weer wel.
Evelyne Meens neemt keuzes van zichzelf en anderen onder de loep en zet daarbij mensen graag aan het denken. Ze werkt bij Fontys als onderzoeker en expert Studentsucces en schrijft aan een boek over loopbaan- en levenskeuzes dat in het najaar wordt uitgebracht.
Herkenbaar.
Laatst eens een begeleide meditatie gevolgd via Spotify, ik meteen al af op het taalgebruik en de stem, dus misschien die van Michael eens proberen!