Tilburg,
20
januari
2020
|
11:07
Europe/Amsterdam

Medelijden met Linksters

Generaties zeiken al sinds mensenheugenis op elkaar. Zo is het altijd geweest en zo zal het ook altijd blijven. Het zou ook vreemd zijn als we opeens trots op elkaar zouden zijn. Nee, dat hoort niet. 'Vroeger moesten we écht hard werken, de kids van nu hebben het zoveel makkelijker', dat hoor je te zeggen en te vinden.

De Babyboomers zeiken vooral op de Millenials en het is dan weer de taak van de Millenials om te zeiken over de volgende generatie. Nou ben ik nog niet zo oud en mag ik nog niet spreken over ‘de jeugd van tegenwoordig’. Maar de jeugd van tegenwoordig, nou die heeft het allemaal niet zo makkelijk als je het mij vraagt.

Dan heb ik het over de generatie na mij: de Linksters. Geboren na 2002. Ik dacht dat het woord afstamt van LinkedIn, want logischerwijs zal deze generatie geen baan krijgen en dus veel tijd spenderen op LinkedIn. Maar deze generatie heet dus zo omdat ze vanaf de geboorte ‘gelinkt’ zijn aan technologie.

Hoewel ik de muzieksmaak van de Linkster wanstaltig en abominabel vind, en daar ook vaak over klaag, heb ik vooral veel medelijden met deze generatie. Het is namelijk een generatie die studieschulden opbouwt, niet in de kroeg kan gaan drinken 'omdat DUO heeft gestort maar het is zo weinig dat ik er alleen maar een blikje Schultenbrau van kan kopen' en het studentenleven niet zo meemaakt als dat ik dat heb gedaan.

Er is namelijk niets zo studentikoos als op vrijdag met een kater in de collegezaal zitten. Of acht jaar over je opleiding van vier jaar doen. Het studentenleven is geld over de balk smijten, terwijl je eigenlijk geen geld hebt. Het is drie uur na het storten van je studiefinanciering alweer in de financiële afgrond zitten. Leven van de diepvriespizza en instantnoodles.
Het is een ervaring.

Mochten de Linksters nou ééntiende meemaken van wat ik in mijn studententijd heb beleefd, dan ben ik tevreden. Kan ik daarna in plaats van medelijden te hebben met, weer gewoon over ze zeiken. 

Jacky Eickes is journalist, afgestudeerd aan Fontys Hogeschool voor Journalistiek. Zij is redacteur van Bron, maar schrijft ook elders al dan niet digitale kolommen vol. 

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.