Eindhoven,
08
april
2020
|
10:15
Europe/Amsterdam

Mondmaskers maken voor de zorg in België

Ziekenhuizen en andere zorginstellingen hebben een groot tekort aan mondmaskers. Niet alleen in Nederland, ook in andere landen. Fontys-vormgever Vincent van Brink woont net over de grens in België. Samen met zijn vriendin Wanda Rieborn laat hij katoenen mondkapjes maken voor zorginstellingen in de regio Mol.

Vincent en WandaVincent, werkzaam bij de dienst Marketing en Communicatie in Eindhoven, en Wanda zitten zoals iedereen in België in een strengere lockdown dan de mensen in Nederland. Toch hebben ze een manier bedacht om zich ook dan nuttig te kunnen maken voor de buitenwereld.

“Vanwege het tekort aan mondmaskers benaderden wij aan begin van deze crisis zorginstellingen met de vraag of we konden helpen. Met onze stichting Pimpernieuw zorgen wij voor werk en activiteiten voor mensen die niet kunnen of willen werken op de reguliere arbeidsmarkt. Medewerkers van Pimpernieuw wilden ons helpen om dit voor elkaar te krijgen”, zegt Vincent.

“Toen is het balletje gaan rollen. We hebben veel hulp gehad van mensen en organisaties. Het is mooi om de saamhorigheid en solidariteit te zien die nu opkomt. Zoals mensen die hun hulp vrijwillig aanbieden en willen helpen met het produceren van mondmaskers en schorten. Ook de steun en de lieve woorden die je ontvangt geven positieve energie en een boost om er gedreven mee door te gaan.”

Leger aan naaisters
Het stel uit België is er nu ongeveer vier weken mee bezig en weet inmiddels een heel leger aan naaisters achter zich. Met ruim 40 thuiswerkende hulpkrachten zorgden ze er al voor dat de zorgsector meer dan duizend maskers mocht ontvangen. Het materiaal ontvingen ze na oproepen op social media.

“Zo kregen we contact met mensen die ons konden helpen aan de juiste stoffen. Hierna volgden ook verschillende organisaties met donaties”, vertelt Vincent. “Wanda en ik doen de coördinatie en de verdeling van het materiaal. Wij halen de stoffen op en brengen die langs bij de naaisters. Als zij vervolgens maskers af hebben, halen we deze weer op en bezorgen wij die bij de zorginstellingen.”

De strenge regels die in België werden opgelegd, zoals de lockdown, had weinig negatieve effecten op dit werk van de stichting. “Doordat we al vroeg met die maatregelen werden geconfronteerd, veel sneller dan bijvoorbeeld in Nederland, wisten we meteen waar we aan toe waren.”

Vincent verwacht niet dat de maskers gebruikt worden op de IC. “De maskers die wij maken zijn voor reguliere zorginstellingen en voldoen aan de richtlijnen van de overheid. Het moet bijvoorbeeld op 90 graden wasbaar zijn, en katoen is daar perfect geschikt voor. Op de IC's gelden strengere normen."

Helemaal uitgesloten is het ook weer niet dat de maskers ongeschikt zijn voor de intensive care. "Niet alleen kunnen onze maskers gewassen worden en zo tot drie keer toe gebruikt worden, maar er kan ook een vervangende filter in worden geplaatst. Door deze verwisselbare filtering zou het zo maar kunnen, ik weet het niet zeker.”

Wegwerpmaskers en schorten
Katoenen maskers zijn niet het enige dat Vincent en Wanda produceren. Ook maken zij wegwerpmaskers op verzoek van de gemeente Mol. “We kregen kant en klaar pakketten voor ziekenhuizen. Deze hoeven alleen maar in elkaar gezet te worden. In het ziekenhuis worden ze gesteriliseerd en gewassen en dan zijn ze één keer bruikbaar”, zegt Vincent.

Inmiddels maken al 15 zorginstellingen gebruik van deze mondmaskers van Pimpernieuw. “En we gaan door. Op dit moment zijn we ook bezig met schorten maken. Ook daar is een tekort aan. Vanochtend hebben we een mail verzonden naar Artsen zonder Grenzen, die 10.000 schorten nodig hebben. Zij leveren net als de gemeente Mol kant-en-klare pakketten die wij in elkaar kunnen zetten.” [Kasper Wienk

Reacties 1 - 4 (4)
Bedankt voor uw bericht.
Susy. Kempen
14
April
2020
St Oda in Pelt heeft dringend hulp nodig
Toos
13
April
2020
Goed bezig jullie! Ook ik zelf ben al weken lang mondkapjes aan het maken die steriliseerbaar en herbruikbaar zijn, van 100% katoen. Gelukkig zijn er veel mensen blij mee.
warme groet
Verrijt
08
April
2020
Dit super dat jullie dit doen voor de zorgsector
Roger Vanhouwe
08
April
2020
Hallo Vincent, Wat een prachtig initiatief. Jouw bericht trok direct mijn aandacht omdat ik ook bij Fo tys
werk (Sittard) en ook in Belgie woon (Luik). Heel veel succes in Mol en met ewondering wat jij en je vriendin doet om een bijdrage te leveren aan deze crisis. Groet uit ons mooie Belgie, uit Luik!