Tilburg,
22
december
2021
|
13:46
Europe/Amsterdam

Marieke Kamphuis: ‘Zet door, durf lef te hebben’

Als het aan Marieke Kamphuis had gelegen, zou iedere docent de titel verdienen waarvoor zij nu genomineerd is. “Ik voel me heel erg vereerd, maar het voelt ook een beetje misplaatst. Ik doe gewoon mijn werk.” 

Er voor de student zijn. Dat is volgens Kamphuis niet meer dan normaal. “Ik doe alles voor mijn studenten, maar dat is in mijn ogen heel logisch.”

Toch ziet ze de nominatie voor Docent van het Jaar als een inspiratie. “Een inspiratie dat je jezelf moet zijn. Dat je op jouw manier les moet geven. Echt zijn, je kwetsbaar opstellen. Met al je grapjes en gedoetjes.” 

Flink takenpakket 
Kamphuis is geen onbekende op campus Stappegoor in Tilburg. Ze heeft een flink takenpakket, waar onder meer de rollen als docent Issuemanagement en Professionality, projectmanager bij ACE Student Plus en topsportcoördinator onder vallen. 

Eén van de projecten waar ze met trots over vertelt is Pre Academic Programme. “Dat is een
prMarieke Kamphuisogramma waarmee kansengelijkheid en studiesucces bevorderd worden. Voornamelijk voor studenten die nieuw zijn op het hbo en relatief gezien vaker uitvallen, zoals studenten met een niet-westerse achtergrond en studenten die een mbo-opleiding hebben gedaan.” 

Zichtbare groei 
Het mooiste aan haar vak vindt Kamphuis de zichtbare groei van studenten. “Dat gaat over persoonlijke groei, maar ook over professionele. Ik vind het mooi dat je het met studenten kan hebben over inclusie en de maatschappij. Maar ook dat je iets voor ze kan betekenen.” 

Dat laatste doet Kamphuis op haar eigen manier, waarbij het ‘m volgens haar zit in de kleine dingen. “Tijdens online lessen begin ik altijd met de meest simpele vraag: hoe gaat het met jullie? Studenten waarderen dat. Blijkbaar kan zoiets al het verschil maken." 

"Ik zie de studenten zoals ze zijn. Ik kom voor ze op en probeer ze in hun kracht te zetten. Ze verdienen oprechte aandacht en die geef ik ze dan ook. Eigenlijk voel ik me een beetje als hun grote zus.” 

Voor die manier van werken krijgt Kamphuis veel terug. Vorig jaar gaf ze les aan haar ‘koekies’, zoals ze haar voormalige leerlingen noemt. Aan het einde van het jaar kreeg ze van iedereen een pak – hoe toepasselijk – koekjes.

Zij gaf hen op haar beurt een theezakje met een inspirerende tekst. “Natuurlijk met het idee dat ze altijd een kopje thee met me mogen komen drinken als ze ergens over willen praten.” 

Fouten maken 
Kamphuis wil haar studenten meegeven dat ze zichzelf moeten zijn en niet te veel naar anderen moeten kijken. Maar belangrijker nog: dat falen mag. Want fouten maakt iedereen.

“Blijf bij jezelf en durf imperfecties toe te geven. Maak je blunders juist hier, tijdens je studie. Probeer uit, ga dingen doen. Zet door en denk aan Max Verstappen. Durf lef te hebben.” 

Lef hebben. Is dat niet veel makkelijker gezegd dan gedaan? Misschien wel, maar ook daar probeert Kamphuis haar studenten zo goed mogelijk bij te helpen. “Ik heb samen met collega’s ACE meets opgezet, waarbij studenten uit hun comfortzone worden gehaald."

"Zo laten we bijvoorbeeld iemand die PVV stemt praten met een vluchteling. Ze moeten elkaar leren kennen. Verbinding is zó belangrijk. Tussen mij en de student, maar ook tussen de studenten onderling.” [Tekst: Karen Luiken]

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.