Eindhoven,
12
december
2023
|
14:28
Europe/Amsterdam

Marcel van den Heuvel: ‘Een les niet gelachen is een les niet geleefd’

Met taart, confetti en een kaartje werd Marcel van den Heuvel vorige week door vier van zijn studenten verrast met een bijzondere boodschap. Hij is genomineerd voor de Docent van het Jaar-verkiezing. “Een grote verrassing.”

Boilerplate

Docent van het Jaar-verkiezing
Dit jaar zijn er vijf docenten genomineerd voor deze prestigieuze titel. Gedurende drie weken publiceert Bron over elke kanshebber een verhaal. Op maandag 8 januari wordt tijdens de Nieuwjaarsontmoeting op campus Rachelsmolen de winnaar bekendgemaakt. Hij of zij ontvangt uit handen van het bestuur een cheque van 5.000 euro ten behoeve van innovatie in het onderwijs. Of hij of zij dat wil, wordt de winnaar ook afgevaardigd naar de landelijke verkiezing Docent van het Jaar.

Van den Heuvel is in september aan zijn vierde jaar bij Fontys begonnen. Hij geeft twee dagen per week les bij de Lerarenopleiding Tilburg in het vak scheikunde. De overige drie dagen staat hij voor de klas in het voortgezet onderwijs. “Ik vind het leuk om afwisselend werk te doen. Heb lesgegeven in de brugklas, zesde klas, basis, kader, vwo, master en hbo. Ik zeg altijd dat ik geen smaak heb, maar misschien heb ik juist heel veel smaken.”

Het werken op twee verschillende scholen heeft zowel voor- als nadelen. Diversiteit is volgens Van den Heuvel een positief punt. “Maar er zitten ook mindere kanten aan, hoor. Als je op twee scholen lesgeeft, krijg je alles dubbel. Twee groepen collega’s, extra veel leerlingen of studenten, dubbele voorbereiding en twee keer zoveel softwaresystemen. Dat kost energie, maar je krijgt er ook veel voor terug. Dubbel zoveel plezier!” [Tekst gaat verder onder de foto]

De keuze om voor Fontys te werken werd niet gemaakt omdat Van den Heuvel lekker dicht bij de campus in Tilburg woont. Integendeel. Hij komt uit Schaijk, zo’n zestig kilometer verderop, en legt die afstand eens in de week per fiets af. Nee, de docent koos voor Fontys omdat hij vol passie het prachtige vak dat Scheikunde heet wil overbrengen. 

“Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar ik krijg oprecht heel veel energie van het contact met studenten. Met extra taken als klusjes, werkgroepen en commissies heb ik niet zoveel. Daar hoef je mij niet voor te bellen. Ik wil het liefst zoveel mogelijk ‘gewoon’ lesgeven en met studenten in contact zijn. Klassikaal of één-op-één, formeel of informeel. Ik wil er écht voor hen zijn en zie dat studenten die inzet waarderen.” 

Belangrijke boodschap
Als Van den Heuvel zijn studenten een boodschap mee zou moeten geven, dan zou dat er eentje zijn in het kader van een-les-niet-gelachen-is-een-les-niet-geleefd. “Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik tijdens iedere les plezier heb. Niet altijd de hele les, maar wel elke les. Zowel bij Fontys als in het voortgezet onderwijs. Ik gun dat plezier elke aankomende docent en doe mijn best om mijn enthousiasme op mijn studenten over te brengen.” 

Dat lukt blijkbaar aardig, want anders zou Van den Heuvel nooit genomineerd zijn voor de Docent van het Jaar-verkiezing. “Die nominatie zag ik totaal niet aankomen. Ik denk dat mijn studenten me hebben aangemeld vanwege mijn enthousiasme voor scheikunde. De klik met studenten is goed en ik vind humor heel belangrijk.” [Karen Luiken]  

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.