COLUMN, Tina ten Bruggencate,
07
februari
2023
|
10:50
Europe/Amsterdam

Magisch en luidruchtig

Met drie van mijn leukste, liefste en grappigste collega's ging ik een lang weekend weg. Het is altijd spannend om met mensen op reis te gaan. Het is de ultieme relatietest. Zoals ik vroeger al leerde als ik met mijn vriendjes voor het eerst op vakantie ging. Accepteer je elkaars eigenaardigheden of niet?  Eigenaardigheden die lastig zijn voor mij: geen gevoel voor humor of relativeringsvermogen, achterbaksheid of geen fooien geven aan hardwerkend horecapersoneel. (Vroeger bij mijn vriendjes was dat ook witte sportsokken of neushaar, maar ik zie nu wel in dat dit wat oppervlakkig is.)

Mijn collega's en ik omarmden elkaars eigenaardigheden. We waren magisch en zeer luidruchtig samen. Uiteindelijk was onze briljante doch eenvoudige conclusie: als je scheten kunt laten in elkaars gezelschap kun je met deze persoon op reis.

We hadden het over onze dromen, onze bevallingen, de juiste vorm van borsthaar en bespraken diverse en uiteenlopende dilemma’s. Een collega vertelde ook over Lilith. De eerste vrouw van Adam voor Eva in de Joodse mythologie. Ze was iets te pittig voor Adam en ging haar eigen weg. Mijn collega’s en ik besloten dat wij Liliths waren. Sterke vrouwen die zich uit durven spreken, die gepassioneerd zijn, die staan en zelfs strijden voor waar ze in geloven.

Zo heb ik afgelopen maanden 20 alumni Toegepaste Psychologie geïnterviewd die onder andere werkzaam zijn bij Buitenlandse Zaken, bij Vitalis en bij de Raad voor de Kinderbescherming. Het maakt me trots te horen welke kennis en vaardigheden ze vanuit de opleiding allemaal mee hebben genomen. Vanuit deze trots voel ik de Lilith in mij roepen dat mijn opleiding en werkgever het waard zijn om voor te blijven strijden.

Voor mij persoonlijk en mijn columns geldt in dit geval: ben het alsjeblieft oneens met me, geen probleem. Met mijn collega-vriendinnen kan ik het oneens zijn en dan praten we erover.

Als je het gesprek met me aan wil gaan vind je me waarschijnlijk bij het koffieapparaat, snode plannen aan het smeden. Hopelijk vinden we elkaar in onze betrokkenheid in ons werk en bij onze studenten, en zelfs in onze eigenaardigheden. Het zou zomaar een magisch gesprek kunnen worden.  

Tina ten Bruggencate is docent aan Fontys Hogeschool Toegepaste Psychologie en onderzoeker bij het lectoraat Mens en Technologie.  Haar eerdere columns voor Bron kun je hier terugvinden.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.