Lucas volgt minor in Zuid-Korea, ondanks negatief reisadvies
Een minor volgen in het buitenland wordt door Fontys momenteel streng afgeraden vanwege de corona-pandemie. Toch laat niet iedere student zich tegenhouden. Zo zit Mechatronica-student Lucas sinds februari voor vijf maanden in Zuid-Korea.
Zeker drie maanden is Lucas, derdejaarsstudent Mechatronica aan de Fontys Hogeschool Engineering in Eindhoven, bezig geweest met de voorbereiding voor zijn buitenlandminor. De hulp vanuit de opleiding was hierbij minimaal, het meeste moest hij zelf uitzoeken en regelen.
Vastbesloten
“Ze hebben me vanaf het eerste moment afgeraden om te gaan”, vertelt de Mechatronica-student tijdens een online-gesprek vanaf de campus van Sungkyunkwan Universiteit (SKKU) in Seoul. “Maar hoe meer zij het afraden, hoe meer vastbesloten ik werd om toch te gaan.”
Lucas is daarmee een uitzondering, want waar normaal ongeveer 1.200 Fontys-studenten per semester in het buitenland verblijven, zijn dat er nu minder dan honderd. Een voorzichtige schatting van Eva Buijsman, consultant Internationalisering bij de dienst Onderwijs en Onderzoek.
Oranje of rood
“Bij een oranje of rood reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken raden we studenten af om naar het buitenland te gaan”, licht Buijsman toe. Dat houdt in dat alle buitenlandminors nu worden afgeraden, want de hele wereld heeft momenteel code rood of oranje.
Buijsman: “Als een student ons advies niet overneemt en toch naar het buitenland reist, dan is dat op eigen risico. Dan is Fontys niet meer verantwoordelijk.”
Lucas zegt begrip te hebben voor het negatieve reisadvies vanuit Fontys. Hij begrijpt heel goed dat reizen in deze tijd wordt afgeraden. Maar het idee van een buitenlandminor in Zuid-Korea kreeg hij sinds een bezoek aan het land in 2019 niet meer uit zijn hoofd.
Leven in de toekomst
“Seoul is echt een wereldstad, wel vijftig keer groter dan Eindhoven. Het leven gaat hier 24 uur per dag door en alles gaat hier veel sneller. Ik heb hier echt het gevoel in de toekomst te leven.”
Dat de coronacijfers in Zuid-Korea al vanaf het begin van de pandemie zeer goed zijn - momenteel 438 besmettingen per week - gaf voor Lucas de doorslag om zijn plannen door te zetten.
Strenge quarantaine
Een zeer strenge quarantaine van twee weken na aankomst in Seoul had hij ervoor over om zijn droom waar te maken. Het bleek een hele uitdaging, maar daar plukt hij nu de vruchten van.
“Het leven is hier momenteel redelijk normaal. De helft van de colleges gaan gewoon offline door, alle winkels en restaurants zijn open, de metro’s zitten vol en er is geen avondklok. In vergelijking met Nederland is er hier nog echt sprake van een studentenleven.”
Geweldige ervaring
De Mechatronica-student verblijft samen met zes andere Europese studenten in een van de studentenhuizen op de campus van SKKU. Volgens hem volgen dit semester iets meer dan tweehonderd buitenlandse studenten colleges bij SKKU (twee van Fontys), waar dat er normaal 450 zijn.
Lucas is blij dat hij is gegaan. “Het leven is hier goed. Ik volg colleges aan een top-universiteit in een fantastische stad. De buitenlandminor is voor mij een geweldige ervaring. Ik ben er oprecht trots op dat ik dit voor elkaar heb gekregen en leer hiervan als student én als mens.” [Ivo van der Hoeven]