Eindhoven,
16
september
2020
|
14:32
Europe/Amsterdam

Lotte blijft ondanks corona werken op Bali: “Ons leven is niet doorsnee”

“Wij kunnen op ieder moment terug naar Nederland, maar we zitten hier goed. Ik werk vanuit een villa met uitzicht op de rijstvelden en een zwembad. Mijn leven is niet doorsnee op dit moment.” Aan het woord is Lotte van de Ven (25), die een jaar geleden afstudeerde bij Fontys.

De oud-studente Commerciële Economie Leisure Management in Eindhoven woont sinds maart met haar vriend op Bali. “In juni 2019 heb ik mijn diploma gehaald. Negen maanden later ging ik op reis. Door het coronavirus zijn we blijven steken in Indonesië. Het plan was namelijk om door Azië te trekken en daarna naar Zuid-Amerika te gaan.”

Roet in het eten
Het virus gooide roet in het eten. Toch maakt Lotte zich geen zorgen. “De afgelopen week is natuurlijk overal in het nieuws te horen dat er op Bali zoveel besmettingen zijn. Maar ik merk daar eigenlijk niks van.”

“Mensen gedragen zich nog precies hetzelfde als een aantal dagen of weken geleden en ook in onze omgeving is niemand ziek. Ik krijg een wekelijkse Uitzicht over de rijstvelden.update op mijn telefoon en daar zie ik natuurlijk wel dat het aantal besmette mensen stijgt. Net zoals in de rest van de wereld.”

Superrelaxed
“Wij wonen in het noorden van Bali, in een niet-toeristisch deel en tussen de lokale bevolking. De mensen zijn echt superrelaxed en heel vriendelijk.”

In het begin hebben ze wel even goed nagedacht of ze wilden blijven of niet. “Maar in Nederland was en werd er niemand in de familie of vriendengroep ziek, dus we dachten niet: we moeten nu naar huis toe. We wisten dat we altijd terug konden als er iets zou gebeuren.”

Twee ondernemingen
Het tweetal kan leven van hun twee ondernemingen: Lake Fair Fashion - een fairtrade kledingmerk - en Fck Normal Life, waarmee ze online trainingen geven aan andere online ondernemers.

“Lake Fair Fashion ben ik tijdens mijn opleiding begonnen, toen ik veel in het buitenland zat voor stages. Ik zag mensen in armoede leven en dat deed zoveel met mij dat ik iets wilde doen. Onze kleding wordt gemaakt in Bangladesh, volledig fairtrade geproduceerd vanaf de katoenboer. Geen kinderarbeid en eerlijke prijzen.”

Deze online webshop doet het veel beter dan was verwacht. Ze kunnen ervan leven. “Hé, we kunnen zelfs sparen.”

Dag en nacht werken
“Alles pakt veel beter uit dan we ooit mochten hopen. Deze ondernemingen zijn echt een fulltime baan voor ons. We staan Nout en Lotteecht op met onze laptop en werken tot ’s avonds laat door. Ook in de weekenden klappen we de laptops open. Omdat het een bedrijf van jezelf is en het iets is waar je voor 100 procent achter staat, voelt het niet meer als werk.”

“Eerlijk gezegd had ik nooit zoiets van: ik wil ondernemer worden. Ik wilde accountmanager worden. Maar tijdens mijn studie is dat gevoel voor ondernemen echt gaan groeien. Ik kwam erachter dat ik heel veel plezier en motivatie kreeg van het opzetten van een bedrijf.”

In jezelf geloven
“Als er iets is dat ik van Fontys heb geleerd, dan is het wel dat je hard moet werken voor de dingen die je wilt bereiken. Als ik ergens mijn tijd en energie in stak, zoals voor tentamens, dan lukte het me. Dat heb ik heel erg meegenomen.”

“Ik kwam van de mbo-opleiding Schoonheidsspecialiste. Ik begon volgens de docenten al met een achterstand omdat ik die opleiding had gedaan. Ik dacht: als ik het probeer en het niet lukt, dan weet ik dat in ieder geval. Uiteindelijk ging het me allemaal goed af. Ik heb dus vooral geleerd dat je in jezelf moet geloven en moet doorzetten. Dan kun je álles behalen.” [Jacky Eickes]

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Monique Nijs
26
October
2020
Goedemorgen Lotte en Nout,
Wat fantastisch Lotte dat je zo in jezelf bent blijven geloven en je leven samwn met Nout deze wending heeft genomen. Ik verlang zo naar Azië en in het bijzonder Indonesië in deze Covid-19 tijd.Ik was zomaar op zoek (misschien tegen beter weten in)naae mogelijkheden voor een (vrijw) werkplek in deze tijd en kwam op jullie blog.
Ik hou ontzettend van Bali dus met plezier je blog gelezen.Wens jullie alke goeds,Haryelijke groet,Monique