Eindhoven,
28
mei
2020
|
12:17
Europe/Amsterdam

Loon in hbo stijgt met 2,75 procent

Vakbonden en werkgevers in het hbo hebben een akkoord bereikt over een nieuwe cao. Indien de achterban instemt, gaan de lonen met 2,75 procent omhoog en krijgt personeel komende maand een eenmalige uitkering van 880 euro. De nieuwe cao loopt tot eind dit jaar. 

Dat het dit keer om een kortlopende cao van slechts negen maanden gaat - van 1 april tot 1 januari - heeft alles met de coronacrisis te maken. Ook andere onderwijs-cao's zoals die van de universiteiten en het voortgezet onderwijs lopen dit keer slechts tot aan het komende kalenderjaar.

Masters
Een opmerkelijke afspraak uit het onderhandelaarsakkoord is dat nieuw personeel met een master in principe in salarisschaal 11 terechtkomt. Wat dat 'in principe' in de praktijk betekent en hoe hard die afspraak is, moet nog duidelijk worden.

Evenals het antwoord op de vraag hoe het dan zit met huidige personeel met een master dat in een lagere schaal zit. "Dit zal op de hogescholen veel discussie geven. En dat is precies onze bedoeling", zegt AOb-sectorbestuurder Roelf van der Ploeg op de website van die vakbond.  

DI-uren meteen op
Wat ook verandert: de zogenaamde DI-uren worden voortaan opgenomen in de jaartaak. Deze uren voor duurzame inzetbaarheid die medewerkers krijgen als ze langer dan drie jaar in vaste dienst zijn, moeten nu achteraf worden verantwoord.

De DI-uren, maximaal 40 bij een voltijds dienstverband, mogen niet langer opgespaard worden. Bestaande spaartegoeden aan DI-uren dienen in drie jaar tijd te worden opgemaakt, resterende uren worden via het arbeidsvoorwaarden-keuzemenu uitgekeerd of benut voor pensioensparen. [Jan Ligthart]

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.