Eindhoven,
02
juni
2021
|
10:18
Europe/Amsterdam

Lobby voor extra plaatsen bij masters zorgspecialisten

De hogescholen willen meer verpleegkundig specialisten en physician assistants opleiden en vragen het kabinet daarvoor 12 miljoen euro per jaar. Bij Fontys wordt reikhalzend uitgekeken naar een besluit hierover.

Het betreft de hbo-masters Advanced Nursing Practice en Physician Assistant. Fontys biedt alleen de eerste aan, die opleidt tot verpleegkundig specialist. Het aantal studenten in deze werk-leer-masters zou met de gevraagde impuls landelijk toenemen van 700 naar 820.

Taken overnemen van artsen
Afgestudeerden van deze masters hebben een bevoegdheid tot zelfstandig behandelen en kunnen zodoende taken overnemen van artsen en medisch specialisten. En dat heeft de zorg hard nodig, stelt voorzitter Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen.

Netty van OsHij voorziet niet alleen een arbeidsmarkttekort vanwege de toegenomen werkdruk, maar ook vanwege vergrijzing onder artsen; zo gaat ruim een vijfde van de huisartsen de komende tien jaar met pensioen.

Eenmalig meer studenten
Bij de master Advanced Nursing Practice, verzorgd door Fontys Hogeschool Mens en Gezondheid (FHMG), starten jaarlijks 46 studenten. De toewijzing van deze gesubsidieerde plaatsen gebeurt door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

“Ieder jaar vragen we om meer plaatsen”, vertelt Netty van Os, bij FHMG coördinator van deze master. “In 2019 heeft Fontys eenmalig 20 procent meer plaatsen gehad, vorig jaar zijn ze landelijk echter niet toegekend.” Daarop is door onder meer de Vereniging Hogescholen een lobby gestart voor meer opleidingsplaatsen voor verpleegkundig specialisten.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid
Als het ministerie die toekent, geldt dat overigens pas voor het studiejaar 2022-2023. De plekken voor de master die na deze zomer start, zijn al vergeven. Van Os: “We hopen dat het besluit ruim voor de kerst wordt genomen, zodat wij daar met onze intakes en organisatie voor september 2022 goed op kunnen anticiperen.”

Volgens haar staat de Fontys-master zeker open voor meer studenten: “Dat hebben we met de grotere lichting van 2019 laten zien. Die studeert in september af. We willen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Als de zorgsector roept om deze professional, dan gaan wij die opleiden.”

Hbo-v groeit als kool
De hbo-bacheloropleidingen verpleegkunde in den lande groeien intussen als kool. Zeker sinds ze in het collegejaar 2019-2020 bijna allemaal hun numerus fixus afschaften. Dit jaar steeg het aantal eerstejaars naar 7480, bijna 15 procent meer dan vorig jaar.

Bij Fontys zijn in 2020 676 verpleegkundestudenten gestart. In 2019 waren er dat nog 633, een stijging dus van bijna 7 procent.

Alleen de Groningse verpleegkundeopleiding heeft nog een studentenstop. [Tim Durlinger/Hoger Onderwijs Persbureau]

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.