Liever een hack
Onlangs publiceerde het CBS de nieuwe criminaliteitscijfers. Deze waren opnieuw fors gedaald. Inmiddels zitten we weer op het niveau van 20 jaar geleden.
De standaardreactie is: er wordt gewoon geen aangifte meer gedaan. Onzin, want de cijfers zijn op veel meer gebaseerd dan alleen aangiftes.
Waarom is de criminaliteit dan wel gedaald? Ik heb er wel een paar theorieën over:
- De helft van alle Nederlanders is binnenkort ouder dan 50. Ouderen zijn minder crimineel. Met gammele knietjes spring je niet meer over een schuttinkje;
- Ze kunnen wel hard fietsen die ouderen én E-bikes zijn moeilijker te stelen;
- Jongeren zitten vaker binnen, joyriden in GTA;
- Als ze toch buiten zijn, zijn te druk bezig met hun telefoon om vandalisme te plegen (uw bushokje bedankt Mark Zuckerberg);
- Iemand lekker op zijn bek slaan, is af te raden. Voor je het weet staat een filmpje op Geenstijl. Dag carrière!
En dan is er natuurlijk, vermoedelijk, veel meer cybercriminaliteit. Dat is goed! Criminelen zoeken de weg van de minste weerstand. Prima! Lekker laten doen.
Mensen die cybercriminaliteit willen bestrijden, die zijn pas slecht bezig. De politie die ICT-specialisten werft, awareness campagnes, cybercops, security-officers (Fontys heeft er ook één), IT-risk-consultants en security-analisten. Ze spelen een gevaarlijk spel. Stel dat ze succesvol zijn? Daar moet je toch niet aan denken?
Dat iemand illegaal 50 euro van je creditcard afschrijft is namelijk toch écht een stuk minder traumatisch dan overvallen worden. Of kernachtiger: beter een hack, dan een klap in je nek.
Rens van der Vorst is technofilosoof, hoofd IT Innovatie bij Fontys en auteur van 'Appen is het Nieuwe Roken'.