COLUMN Jacky Eickes,
26
april
2021
|
09:40
Europe/Amsterdam

Lievelingswoord

Als je me vorig jaar had gevraagd wat mijn lievelingswoord is, dan had ik gezegd ‘aflossingsvrij’. Had je dat in 2014 gedaan, in mijn studententijd, dan was mijn antwoord ‘gratis’ of ‘heeuuuuul goedkoop’ geweest. Inmiddels is mijn favoriete woord overigens ‘versoepelingen’. Maar dat komt door een vrij irritante externe factor.

Sommige dingen veranderen na de studententijd meteen, andere juist niet. Wat niet veranderde nadat ik mijn papiertje had, was het gevoel van ‘student zijn’. Ik heb me namelijk nog heel lang student gevoeld, ook al ging ik niet meer naar school. Ik had heel lang geen ‘grote-mensen-baan’, weinig geld op mijn rekening en daardoor ook een vrij studentikoos leven. Veel soep uit blik, knakworst en opwarmmaaltijden. Zelfs maaltijden overslaan vanwege luiheid. Niks veranderd dus.

Andere dingen veranderden meteen. Ik woonde één maand na ontvangst van mijn diploma al niet meer op kamers, want dat mocht van de huisbaas niet als je niet meer studeerde. Heb er zelfs even over nagedacht te doen alsof ik naar de universiteit ging, zodat ik er nog zo lang mogelijk van zou kunnen genieten. Maar heb toch besloten eerlijk te zijn, want ‘fraudeur’ vond ik geen goede functie voor mij (daar ben ik te paranoïde voor).

Ik verhuisde uiteindelijk naar een studio en genoot enorm van de eigen keuken en badkamer, maar ik miste de huisgenoten wel intens. Ik voelde me eenzaam zonder al dat gerommel en gestommel om me heen. Ik miste zelfs de peuken die op de vloer waren uitgedrukt of die gerookt werden boven de wokpan vol eten. Hoe goor het allemaal ook was, dat drie verdiepingen tellende krot en zijn bewoners waren geweldig.

Sommige dingen veranderen meteen, sommige dingen blijven exact hetzelfde. Als je me zes jaar geleden vroeg wat de mooiste tijd van mijn leven was, dan had ik namelijk gezegd: mijn studententijd. Vraag je me nú wat de mooiste tijd van mijn leven was, dan zeg ik met volle overtuiging: mijn studententijd.

Jacky Eickes is afgestudeerd aan Fontys Hogeschool voor Journalistiek. Zij is redacteur van Bron en schrijft daarnaast ook elders al dan niet digitale kolommen vol. Lees hier de andere columns die zij voor Bron schreef.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.