Eindhoven,
16
maart
2020
|
18:29
Europe/Amsterdam

Lesgeven vanuit je woonkamer

Fontys is sinds vrijdag gesloten. Wél erg lastig als je lessen moet volgen of moet lesgeven. Maar daar is nu een oplossing voor: online lessen, gegeven vanuit de woonkamer van de docent. 

Ze kleedt zich ‘s ochtends gewoon aan zoals ze zou doen als ze fysiek voor de klas staat. Alleen hoeft ze de deur niet uit. Mieke Pulles, docente communicatie bij Bedrijfsmanagement MKB geeft al sinds vrijdag les vanuit haar woonkamer.  “Ik moest wel even checken of mijn woonkamer netjes was en afspreken met mijn man wanneer mijn lestijden zijn, zodat hij niet door het beeld loopt.”

Ze maakt gebruik van Microsoft Mieke PullesTeams, een vergaderfunctie waarvoor mensen uitgenodigd kunnen worden. “De studenten zien en horen mij, maar wel klein onderin in een hoekje van hun scherm. Ze zien vooral mijn gedeelde powerpoint groot in beeld.”

Gewoon proberen
“Ik was totaal niet bekend met MS Teams, had er zelfs nog nooit van gehoord. Maar ik dacht: 'ik ga het gewoon proberen. Ik moet er toch een keer aan'. Het is belangrijk dat ik studenten iets kan aanbieden, want in deze roerige tijden is structuur en ritme belangrijk. Het hoeft ook niet perfect te zijn.”

Tijdens haar eerste les vrijdag heeft ze theorie afgewisseld met opdrachten. Ook heeft ze een online quiz gebruikt in haar les. “Tot mijn verbazing ging dat goed. Het enige verschil met een normale les is dat ik nu niets uitprint en uitdeel, maar alles vooraf mail. En dat ik nu niets in groepen kan laten doen, maar studenten individueel moeten leren.”

Wel chill
De respons van de studenten was prima. “Één student vond het ‘wel chill’, een ander was simpelweg ‘blij dat we op deze manier gewoon doorkunnen met de stof’. Maar studenten vinden het ook wennen. Wel grappig om te zien dat geen enkele student zijn eigen camera aanzette. Blijkbaar is er wel veel behoefte aan privacy.”

Verder zijn de lessen zo ‘normaal mogelijk’. Mieke controleert bijvoorbeeld of al haar studenten aanwezig zijn. “Dat gaat Online leseigenlijk makkelijker dan wanneer ik fysiek voor de klas sta, want ik kan precies zien wie heeft ingelogd.” Studenten die denken dat ze kunnen inloggen en vertrekken, zonder dat de docent dat doorheeft, zijn gewaarschuwd. “In mijn les waren er drie studenten die dachten dat ze dit konden doen. Maar dat is me toch opgevallen.”

Mieke merkt ook dat ze dit, zeker met een achtergrond als communicatieadviseur, een interessant experiment vindt. “Je communiceert nu op een totaal andere manier met studenten. Ik hanteer goede regels en geef instructies, bijvoorbeeld over het dempen van microfoons zodat niet iedereen door elkaar praat of er ruis is. Het is allemaal niet zo moeilijk. Je moet alleen fouten durven te maken."

"Vanochtend waren er studenten die, hopelijk perongeluk, hebben geprobeerd mijn presentatie te hijacken, door slides te verschuiven. Maar eigenlijk merk ik vooral dat iedereen z’n steentje bijdraagt."

Beetje aanklooien
Peter Baas, docent wiskunde en statistiek bij Technische Bedrijfskunde begint morgen met zijn eerste online lessen. “Het is nog een beetje aanklooien om dingen voor elkaar te krijgen, want dit is volstrekt nieuw voor mij. Ik heb ook de cursus gevolgd (zie kader) en in het Peter Baasweekend zelf uitgeprobeerd hoe het allemaal werkt."

"Stap voor stap krijgen wij het wel onder de knie denk ik. En het mooie is dat dit niet alleen binnen Fontys werkt, maar ook erbuiten. Dus ik kan ook studentengroepjes met hun bedrijfsbegeleider laten spreken en helpen via dit systeem. Ik vind het prachtig als we het voor elkaar krijgen op een redelijk manier onderwijs te geven. Al is dat dan vanuit de studeerkamer van mijn kinderen, want ik heb zelf geen studeerkamer.”

Veel oefenen
Peter oefent zelf ook veel. “Ik kan met trots vertellen dat ik dit weekend heb geprobeerd om mijn iPad te koppelen met Microsoft Teams om zo een soort whiteboard te hebben en dat dit is gelukt. Het is allemaal experimenteren, maar we proberen er met z’n allen iets van te maken. Er heerst echt een positieve vibe. We zetten allemaal onze schouders eronder.”

Docenten die thuis willen lesgeven, konden vandaag nog alles wat ze nodig hebben om een les te verzorgen, ophalen op school. Denk aan schermen en headsets. Vanaf morgen sluiten de deuren van Fontys voor de meeste medewerkers en is er geen mogelijkheid meer om benodigdheden op te halen.

Om het allemaal een beetje ‘normaal’ te houden, is ook al de eerste vrijdagmiddagborrel georganiseerd. Weliswaar vanuit het eigen huis, maar alle docenten van Fontys BEnT kunnen vrijdag proosten op hun eerste contactloze werkweek. [Jacky Eickes]

Reacties 1 - 6 (6)
Bedankt voor uw bericht.
Nico Blaauwendraat
18
March
2020
Werken met MS Teams voelt heel natuurlijk en alles werkt intuïtief. Doet mij denken aan het msn-tijdperk: dagelijks audio en videogesprekken voeren, later ook groepschats. Nu in teams vergelijkbaar met een didactisch sausje eroverheen, haha. Lesgeven aan aanstaande leraren beroepsonderwijs via teams werkt ook nog eens dubbelop, vele van hen zijn nu ook gebonden aan online lesgeven en gebruiken Teams (of Zoom, heb ik ook voorbij zien komen). Zij leren van mijn aanpak en vice versa.
Natasja Martens
18
March
2020
En je kunt met kantalen of kleine groepschats studenten ook in groepjes laten werken. Wel even voorbereiden. Je kunt een class of team maken van de studenten. Heeft ieder zijn voor&nadelen, dus dat moeten we allemaal nog wel leren. Tip: open met collega's de dag en hou elkaar een beetje in de gaten! De hele week thuiswerken is echt een opgave. Zorg voor jezelf en elkaar!
Natasja Martens
18
March
2020
-n
Tessa van Laar
18
March
2020
MS teams is echte en uitkomts. Waar wij als collega's pas nog voor de grap riepen laat dat thuiswerken maar komen, want ver zou het toch niet komen?, merk je na een paar dagen thuiswerken dat je het contact met elkaar mist. Het even overleggen.
Vanmorgen vond dan ook ons eerste koffiemoment via MS Teams plaats. Iedereen was superblij om elkaar weer even te zien. Maar ook superfijn om weer even te overleggen en dingen kort te sluiten.
Erik-Jan Stroetinga
16
March
2020
Vandaag de eerste online tutor-gesprekken gevoerd met mijn tutorgroepen. En dat liep verrassend goed. Beeld- en geluidskwaliteit was prima. De online les ARBO verliep ook aardig, maar de interactie met de studenten moest nog wat op gang komen. Morgen het vervolg.
PS: ook al een team "CAO-pauzetijd" aangemaakt; een tafel in de virtuele personeelskamer, waar we tijdens de lunch even met de collega's informeel kunnen praten. Naast eigen boterhammen, nu ook eigen koffie organiseren. Maar het voelt al heel vertrouwd. :-)
Frans van de Camp
16
March
2020
Mooi dat de opleiding zich ook nu weer aanpast aan de gewijzigde omstandigheden. Dat was altijd al een kenmerkende eigenschap van BMKB.
Jos Pieterse
16
March
2020
Mooie verhalen van een mooie ontwikkeling! Hoe een crisis kansen creëert. Dit is de kans om te versnellen in het bieden van online leren. Geweldig dat Fontys, en in dit geval collega’s van FHBEnT, dit zo enthousiast omarmen. Na 6 april willen we niets anders meer. Dit geeft veel vertrouwen voor de toekomdat.