COLUMN, Inge van de Vorst,
14
juli
2022
|
09:13
Europe/Amsterdam

Leren laten en leren doen

Het laatste IPCC (panel voor klimaatverandering van de Verenigde Naties) rapport windt er geen doekjes om: we staan er slechter voor dan al werd gevreesd. Mijn hart doet er zeer van. Hoe verhoud ik me tot deze harde realiteit zonder de moed te verliezen?

Dit jaar is het motto van De Liefdesdokter, mijn andere baan naast Fontys, ‘Leren laten; en het juiste doen’. Regelmatig check ik of ik mezelf op een gezonde manier begrens in de veelheid van verleidingen en of ik doe wat ik te doen heb. Vaker nog verlies ik het motto uit het oog. Bijvoorbeeld als het gaat om duurzaam gedrag; heb ik toch weer een boodschappentas vol plastic verpakkingen in huis gehaald. Met vallen en opstaan bouw ik nieuwe routines in om mijn ecologische voetafdruk te verkleinen en mijn bewustzijn te vergroten.

Op het kennisfestival van projectgroep De Circulaire Sprong - een samenwerking tussen onderzoekers van het expertisecentrum Circulaire Transitie van Fontys en een vergelijkbaar team van Avans - haalden we in de lunchpauze bij de deelnemers ingrediënten op voor het recept voor klimaatadaptatie: wat hebben wij mensen en organisaties in het kader van de transitie naar meer duurzaamheid te leren laten? En wat juist (meer/weer) te doen?

Ideeën genoeg. Zoals:  ‘Minder gigantisme, extractie en tegen de natuur. Meer wederkerigheid, lokalisatie en met de natuur’. Ook het inhoudelijke programma bood glinsteringen. 

Zo besteedde keynote spreker Tessa Cramer aandacht aan hoe het ongemak tot ons door te laten dringen. Gastspreker Anne van Strien had het over circulair leiderschap. Ik herken er de handelingsbekwaamheid in van de toekomstbestendige aardbewoner, uit de ‘innerlijke ontwikkeldoelen’, oftewel dat wat wij als mens te leren hebben voor een duurzame toekomst. Nog genoeg en urgent werk aan de winkel voor mij en vele anderen.

En jij? Hoe toekomstbestendig ben jij?

Inge van de Vorst is docent bij Fontys Hogeschool HRM en Psychologie en coachende vaardigheden voor docenten Fontys-breed. Ook is zij oprichter van De Liefdesdokter. Lees hier eerdere columns van haar.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.