Sittard,
03
april
2018
|
15:42
Europe/Amsterdam

'Leraar acteert ook de hele dag, zeggen ze'

Studenten Lerarenopleiding Sittard doen met musical bulk zelfvertrouwen op

Theater De Domijnen in Sittard wordt op dinsdag 17 april door gezelschap Divertimento omgetoverd in koninkrijk Mandoria, tijdens Majestijd de musical. Wat Fontys hiermee te maken heeft? Alles! Nou ja, bijna alles sinds de zomer.

door Tim Durlinger
Drie jaar geleden kreeg Susan Beckers, docent Nederlands en opleidingscoördinator bij Fontys Lerarenopleiding Sittard (FLOS), een ingeving. Samen met collega Hanneke Theelen zette zij een musical op voor de studenten van het instituut. Het doel was ervoor te zorgen dat de talenten en ontwikkeling van studenten tot ontplooiing komen. "Het is ook een leuke manier om, buiten de schoolbanken om, samen met studenten van andere lerarenopleidingen ongelofelijk veel te leren. Én van de oud-studenten die inmiddels bij de musical betrokken zijn", aldus Beckers.

Vanaf het eerste moment hebben de betrokkenen volgens haar alles zelf gedaan: de regisseur aangewezen, de rollen verdeeld, het verhaal en de muziekteksten geschreven en de PR verzorgd. Studenten die niet meededen, voelden zich er alsnog heel erg bij betrokken. "Bijvoorbeeld omdat ze als opdracht een verslag schreven van de 'persconferentie' en een recensie van de musical."

De cast van de musical in 2017.Een begrip
De voorstelling, die vorig jaar zo'n 350 bezoekers naar het theater in Sittard lokte, is inmiddels dan ook een begrip op de FLOS. "Afgelopen zomer ontstond bovendien het idee dat we financieel onafhankelijk wilden worden van Fontys. Natuurlijk is de ondersteuning door Fontys fijn, maar we snapten dat we ooit een keer op eigen benen moesten komen te staan", vertelt derdejaarsstudente Engels Judith Pieters. Het leidde tot de oprichting van theatervereniging Divertimento en de zoektocht naar sponsors. Pieters werd bestuurslid: "Je doet ervaring op met organiseren en het staat goed op je CV."

Judith PietersMaar ook de talentontwikkeling en het opbouwen van zelfvertrouwen, die docent Susan Beckers met de musical voor ogen had, komt volgens de studente goed uit de verf. "Net als de persoonlijke groei, doordat ik steeds iets meer probeerde en grotere rollen kreeg", aldus Pieters. Dit jaar vertolkt zij de hoofdrol van koningin Caecilia. Ze heeft ook haar stemgeluid verbeterd en geleerd hoe ze zich moest presenteren voor een grotere groep. Lachend: "Ze zeggen weleens dat je als leraar ook de hele dag acteert."

Teambuilding
Dat Pieters op deze manier snel meer mensen van allerlei opleidingen leerde kennen, heeft ook praktische voordelen. Onder meer over onderwijskundige kwesties krijgt ze nu 'veel perspectieven van andere docenten in opleiding'. Fontys-instituten die het voorbeeld van FLOS willen volgen, kan ze een musical alleen maar aanraden: "Het is goed voor de teambuilding en meer saamhorigheid."