COLUMN, Rens van der Vorst,
13
januari
2023
|
09:11
Europe/Amsterdam

Lekker makkelijk niks doen

Nu het nieuwe jaar begonnen is en we overspoeld worden door steeds hevigere automatiseringsgolven. Nu nieuwe sterren aan het automatiseringsfirmanent verschijnen: programma’s die kunnen schrijven, programmeren, kletsen of schilderijen maken. Nu pas krijg ik echt zin in de toekomst.

Over 5 jaar stel ik gewoon een korte, slimme vraag aan een schrijfrobot, die dan automatisch deze column schrijft. Lekker gemakkelijk. Klachten die binnenkomen, bijvoorbeeld in de mail (want mail verdwijnt net als PowerPoint nooit), worden afgehandeld door de automatische tekstgenerator die onderdeel is van Outlook 2027. Immers, ChatGPT wordt gefinancierd door Microsoft. De klager heeft ook zo’n mailgenerator en samen voeren onze mailadressen een respectvolle dialoog tot ze eruit zijn. Het gaat aan mij voorbij.

Als ik even geen inspiratie heb voor een slimme vraag, dan ga ik een rondje hardlopen. Dat doe ik niet zelf, maar mijn hardlooprobot, die traint voor een marathon. Boven heeft de seksrobot van mijn vrouw routinematige seks met mijn seksrobot (een knapperd met een snor). Dat scheelt ook weer een paar uur per week. Het bonkende geluid wordt overstemd door de playlist die Spotify voor mij heeft samengesteld. Instrumentale stukken worden automatisch uit de nummers gefilterd. Algoritmes hebben uitgevogeld dat ik daar niet van hou. Lekker gemakkelijk.

2028. Ik kan niet wachten. Ik heb zelfs gehoord dat er robots in de maak zijn, die helemaal niets kunnen. Robots die fantastisch zijn in niets doen, nog veel beter dan ik. Dat zou helemaal lekker gemakkelijk zijn. Dan hoef ik ook niet meer niets te doen.      

Rens van der Vorst is technofilosoof, werkt bij Fontys Hogescholen ICT en Engineering en is auteur van onder meer 'Waarom je altijd wilt winnen van je navigatieysteem'. Lees hier de eerdere columns die hij voor Bron schreef. 

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Danny Bloks
13
January
2023
”Dat scheelt ook weer een paar uur per week.” Hahahaha! In your virtual dreams ?
Rens van der Vorst
13
January
2023
Haha, ja, paar minuten dan?