Eindhoven,
16
juni
2017
|
09:46
Europe/Amsterdam

Lectoraat helpt lokale politiek met binnenstadsproblemen

De plaatselijke politieke partijen in Brabant kunnen hulp krijgen van het Fontys-project De Ondernemende Binnenstad bij het ontwikkelen van een visie op hun binnensteden. Nu de politiek bezig is om de programma's te schrijven voor de verkiezingen van maart 2018, kunnen zij 'in alle vertrouwelijkheid' hun dilemma's voorleggen aan lector Cees-Jan Pen en zijn team.  

Dit 'vrijblijvend aanbod' heeft het lectoraat gedaan in een brief aan veertien gemeenten in Brabant: de grote vijf (Eindhoven, Den Bosch, Tilburg, Breda en Helmond) plus negen middelgrote. Waarbij Pen meteen aantekent dat niet zozeer de grote, maar vooral de categorie daaronder de hulp het hardst nodig hebben. "Zij zijn het die pijnlijke maatregelen treffen. Ze moeten leegstand van winkels voorkomen en bestrijden." Want winkels in de centra van middelgrote steden hebben met allerlei problemen te kampen. Zo krimpt de bevolking, wordt er meer online gekocht en zijn er teveel winkels waardoor de spoeling dun wordt. "Tien tot twintig procent van de winkels in de centra moet uiteindelijk verdwijnen", zegt Pen. "Dat vergt lastige besluiten waarbij de gemeenteraden wel wat praktijkonderzoek als basis kunnen gebruiken."  

Place to meet 
Pen en zijn lectoraat ziet in heel Nederland de binnenstad veranderen van place to buy naar place to be en place to meet. "Minder winkels maar meer horeca, cultuur en groen en water. Uiteindelijk moeten gemeenten de binnenstad gaan runnen als een bedrijf. Het binnenstadsmanagement moet daarom verder professionaliseren, er moeten fondsen worden gezocht voor investeringen en meer samenwerking met andere partijen worden gezocht." 

Op verzoek 
Het lectoraat Brainport maakt vaker analyses van binnensteden, ook op verzoek van gemeenten of fracties binnen de raden. "Daarbij gaat het ook regelmatig om een analyse van dit onderwerp in de verkiezingsprogramma's. Het leek ons een goed idee om dat nu op voorhand aan iedereen aan te bieden."  [DL]