Eindhoven,
18
januari
2023
|
12:20
Europe/Amsterdam

Lector kiest ANP Nieuwsfoto van het jaar: 'IJzersterk beeld'

Heel veel nieuwsfoto’s passeren in een jaar de revue bij fotopersbureau ANP, maar er kan er maar één de beste zijn. Die eer gaat – met dank aan lector Daniëlle Arets - naar een beeld van Vincent Jannink.

Arets, lector Journalistiek en Verantwoorde Innovatie bij Fontys, zat in de jury voor de verkiezing ANP Nieuwsfoto van het Jaar. Samen met twee anderen, freelancebeeldadviseur Leo Blom en chef foto van Het Parool Eva de Vos, mocht zij bepalen welke nieuwsfoto van het ANP uit 2022 de beste was.  

“Ik heb een enorme liefde voor persfotografie, dus ik vind het heel leuk dat het ANP mij hiervoor heeft benaderd”, zegt Arets, die waarschijnlijk wel weet waarom ze gevraagd is. “We doen veel onderzoek naar beeld en visuele journalistiek."  

Danielle AretsArets en de twee andere juryleden kwamen op 2 januari samen om alle deelnemende foto’s te bekijken. Dat waren er 120 in totaal, 10 voor elke maand die 2022 telde. Deze foto's kwamen voort uit een voorselectie die het ANP al had gemaakt. Vorige week werd de winnaar bekendgemaakt.  

De winnaar 
“Het gaat natuurlijk om de kwaliteit van de foto, maar ook om de nieuwsgebeurtenis. Is het momentum op zo’n manier gevangen dat het beeld een verhaal vertelt?”, legt Arets uit over de dingen waar bij het jureren op gelet wordt. “Een persfoto moet jaren later het verhaal nog na kunnen vertellen.  Daarnaast wordt er natuurlijk ook gelet op esthetische aspecten zoals kleurgebruik, compositie en het in beeld brengen van emoties.” 

De foto van Vincent Jannink, gemaakt in het opvangcentrum in Ter Apel, scoorde op al die facetten het hoogst. “De compositie is ijzersterk”, zegt Arets. “Bijna te sterk. Je ziet allemaal slapende mensen onder een zwarte deken. In het midden zit een man met een zachtroze deken die de aandacht trekt. Deze foto vertelt het verhaal en laat tegelijkertijd de nieuwsgebeurtenis zien. Het beeld toont op een visuele manier dat het systeem in Ter Apel faalt.”  

Waardering  
Naast de nieuwsfoto van Jannink waren er volgens Arets nog vier andere ijzersterke beelden. De eerste werd gemaakt tijdens de gijzeling in de Apple Store, de tweede is een beeld van de drukte op Schiphol, de derde werd tijdens de stille tocht voor de vermoorde Gino geschoten en de vierde laat de aankomst van Oekraïense vluchtelingen op Amsterdam Centraal zien.  

Het zijn volgens de lector allemaal potentiële winnaars, maar de foto van Jannink sprong er toch echt met kop en schouders bovenuit. “De emotie die je daar ziet, spreekt boekdelen”, zegt ze, eraan toevoegend dat visuele journalistiek steeds belangrijker wordt.  

“Ik merk dat persfotografie met dit soort prijzen steeds meer waardering krijgt. Terecht ook: iedereen kan foto’s maken, maar persfotografen moeten op heel veel dingen letten. Fototechnische aspecten bijvoorbeeld, maar ook de manier waarop ze iets in beeld brengen. De foto’s die ze maken mogen nooit als sensatiejournalistiek voelen. Zie dat maar eens allemaal voor elkaar te krijgen.” [Karen Luiken] 

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.