Eindhoven,
07
december
2023
|
10:15
Europe/Amsterdam

Lars Hagen: 'Werk is voor mij één grote hobby'

Een enorme eer. Dat vindt SPECO-docent Lars Hagen (44) van zijn nominatie voor de Docent van het Jaar-verkiezing. “Een groter compliment kun je niet krijgen.”

Boilerplate

Docent van het Jaar-verkiezing
Dit jaar zijn er vijf docenten genomineerd voor deze prestigieuze titel. In de komende drie weken publiceert Bron van elke kanshebber een verhaal. Op maandag 8 januari wordt tijdens de Nieuwjaarsontmoeting op campus Rachelsmolen de winnaar bekendgemaakt. Hij of zij ontvangt uit handen van het bestuur een cheque van 5.000 euro ten behoeve van innovatie in het onderwijs. Of hij of zij dat wil, wordt de winnaar ook afgevaardigd naar de landelijke verkiezing Docent van het Jaar.

Het interview loopt vijf minuutjes uit omdat Hagen (44) een student tegen het lijf loopt. “Ik wilde even weten hoe het met haar ging”, zegt hij. Het typeert meteen de docent die Hagen is: behulpzaam, betrokken en altijd op de hoogte van de situatie van zijn studenten. 

Manusje-van-alles
Naast docent bij SPECO is Hagen ook een heleboel andere dingen. Aanspreekpunt van de studievereniging SRS, programmacoördinator, stagebegeleider, mentor, bestuurslid van de alumnivereniging en in zijn vrije tijd voorzitter van Stichting Samen Sporten Tilburg. Of hij nog tijd over heeft voor hobby’s? “Ik zie mijn werk als één grote hobby”, zegt Hagen.  

Dat is waarschijnlijk ook de oorzaak van de ruime bereikbaarheid van de docent. Hij staat altijd aan, soms zelfs iets té aan, en doet niet moeilijk als hij om acht uur ’s avonds een telefoontje krijgt. “Gisteren werd ik gebeld door een student met een moeilijke thuissituatie. Je kunt er dan voor kiezen om niet op te nemen, maar zo zit ik niet in elkaar. Ik ben blij dat mijn studenten me in vertrouwen nemen en help ze graag.” 

Dat helpen doet Hagen al vijftien jaar, over een maand viert hij zijn jubileum. Vóór zijn loopbaan bij Fontys was hij werkzaam in de marketingwereld. “Ik heb een commerciële achtergrond. Heb bij Campina gewerkt en in de kaas-business. Acht jaar lang zat ik bij drie verschillende afdelingen en bedrijven, maar waar ik ook zat: ik was altijd degene die de stagiaires mocht begeleiden. Ik denk dat mijn passie voor het ‘coachen’ – zoals we lesgeven tegenwoordig met een chic woord noemen – daar is ontstaan.” [Tekst gaat verder onder de foto]

Sinds zijn carrièreswitch heeft hij al veel studenten zien opbloeien, slagen en zichzelf ontwikkelen. Maar hij heeft ook veel mensen terug zien komen. “Dat vind ik het mooie aan onze opleiding. We hebben een (sp)ecosysteem gecreëerd waar heel veel studenten actief in blijven, ook als ze al afgestudeerd zijn. Een groot deel keert ooit terug, is het niet als opdrachtgever, dan wel als stagebegeleider of gastspreker.”

De nominatie voor de Docent van het Jaar-verkiezing ziet Hagen als een grote eer. Maar nóg blijer zou hij zijn als hij wint. “Volgens het Olympische motto is meedoen belangrijker dan winnen, maar als ik aan een wedstrijd begin, wil ik die race winnen. Ik ben te fanatiek om er niet voor te gaan. Als een ander beter is dan ik, ben ik absoluut niet te beroerd om dat te erkennen. Maar deze titel wil ik héél graag pakken. Het zou de kers op de taart zijn.” [Karen Luiken]

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 6 (6)
Bedankt voor uw bericht.
Ciska Malaihollo-Wolff
15
December
2023
Als iemand hiervoor in aanmerking moet komen dan is Lars dat wel. Jaren met hem samen gewerkt altijd bezig voor het welzijn van de student! En mooie bijkomstigheid ook voor zijn collega’s. Succes Lars mijn steun heb je!
Gerald van Tilborg
08
December
2023
Ken hem niet als leraar maar wat hij doet voor g-sport doet in Tilburg is super mag ik met hem werken met veel plezier en gun hem zeker deze prijs
Floor Crijns
08
December
2023
Mooie omschrijving van een waardevolle collega, want ook een nominatie voor “collega van het jaar” zou Lars passen.
Eefje Frissen
07
December
2023
Lars is een fantastische, bevlogen en betrokken docent. Hij weet alles van z’n vak en z’n studenten, zeker op het gebied van sport.
Lars zorgt ervoor dat je je als student gezien en gehoord voelt. Zijn enthousiasme en betrokkenheid hebben er mede voor gezorgd dat ik 10 jaar geleden mijn opleiding aan de Johan Cruyff Academy met veel plezier heb afgemaakt. Ik sta inmiddels zelf voor de klas en zie Lars op dat gebied absoluut als voorbeeld.
Dirma
07
December
2023
Topper, met betrokkenheid bij studenten en daar bovenop ook nog een speciaal plekje voor topsport-studenten!
Femke Damen
07
December
2023
Zoals ik Lars ken, zou dit de kroon zijn op zijn werk.
Betrokken, enthousiast en heeft oog voor het onderwijs en onze studenten staan hoog in het vaandel voor hem. Het is je zo gegund dat JIJ deze titel binnen mag halen en de race wint ?