Eindhoven,
01
juli
2022
|
12:31
Europe/Amsterdam

Kunstprijzen voor 'verbinder' en voor 'wervelwind'

Kesha Felipa en Tyas D’Hont zijn de winnaars van de Jacques de Leeuw prijs 2022.  Zij krijgen elk een bedrag van 10.000 euro om te investeren in hun studie of carrière.  

De uitreiking van de jaarlijkse Jacques de Leeuw prijs was gisteravond in de Schouwburg van Tilburg.  Er waren elf genomineerden voor de twee prijzen die respectievelijk naar één student van een docentenopleiding en één student van een uitvoerende opleiding van Fontys Hogeschool voor de Kunsten gaan. 

Alle genomineerden gisteravond op het podium in TilburgKesha, zo oordeelde de jury, “is een verbinder pur sang. Met haar manier van werken wil ze ieders visie op de wereld verbreden. Bijvoorbeeld door te laten zien dat er meerdere blikken mogelijk zijn dan alleen het westerse perspectief. De jury vindt het ontzettend sterk dat zij door deze aanpak iedereen insluit, en niemand buiten spel zet. Iedereen mag meedoen.”

Tyas springt van het één naar het ander zoals dat - zijn eigen woorden - ook bij een ADHD'er hoor.  Zijn werk en wijze van presenteren kenmerken zich volgens de jury door luchtigheid en humor, maar ook door een zekere nuchterheid en eerlijkheid. "Hij maakt de dingen niet mooier dan ze zijn. Dat maakt het denken en praten over ADHD of het begrijpen van wat het betekent om zo’n aandoening te hebben, toegankelijk. Door dit soort dingen bespreekbaar te maken wil hij de wereld iets mooier maken voor mensen met neurodiverse problemen zoals ADHD. Geen klein doel. Maar wel typerend voor zijn enorme drive.” [Jan Ligthart


 

 

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.