Eindhoven,
13
november
2023
|
15:47
Europe/Amsterdam

Kunstendocent betastte studenten

Een docent accordeon aan Fontys Academy for the Arts heeft tenminste vier studenten stelselmatig betast. Dat gebeurde vijftien jaar geleden, maar het kwam pas dit weekeinde naar buiten in een uitzending van het televisieprogramma Pointer. 

Het grensoverschrijdend gedrag vond plaats tijdens en na de hoofdvaklessen aan wat toen nog de Fontys Hogeschool voor de Kunsten heette. De man liep tegen de lamp toen in 2008 een studente overstuur thuis kwam en haar ouders vertelde over ‘de andere les’. Die ‘andere lessen’ vonden zonder instrument en meestal buiten het schoolrooster om plaats, aldus Pointer, en liepen erop uit dat de student door haar leraar werd betast. 

De ouders van de minderjarige studente gingen verhaal halen bij Fontys. De klacht werd door de klachtencommissie van Fontys gegrond verklaard en beoordeeld als seksuele intimidatie. 

Pointer zag stukken in waaruit blijkt dat de docent nog minstens aan één andere student ook dit soort ‘andere lessen' had gegeven. Die student is daar echter nooit door Fontys over gehoord, aldus het tv-programma dat nog vier andere oud-studenten accordeon uit Tilburg sprak die ook dit soort ervaringen met de bewuste docent hadden gehad.

Spijt
De bewuste docent werkt niet meer bij Fontys. Volgens Pointer is hij na een officiële berisping echter wel in dienst gebleven. Pointer wist de man ook te traceren. In een schriftelijke reactie liet hij weten zich diep te schamen en enorme spijt te hebben:  “Het blijkt dat ik de plank totaal heb misgeslagen en dat neem ik mezelf zeer kwalijk.”

“Het raakt ons enorm dat oud-studenten nog steeds last hebben van voor hen zeer ingrijpende ervaringen en de afwikkeling daarvan”, laat Fontys in een officiële reactie weten. “Vanzelfsprekend is grensoverschrijdend gedrag onacceptabel en past dit niet bij de veilige onderwijsomgeving die Fontys nastreeft.”

Verder wil Fontys niet inhoudelijk reageren op deze specifieke kwestie. “Nu publiekelijk inhoudelijk ingaan op zo’n casus zou niet zorgvuldig zijn. Het is vanuit 2023 niet mogelijk om zorgvuldig en met respect naar personen en hun privacy, een oordeel te vellen over een situatie van vijftien jaar geleden."

Saxofoondocent
Uit dezelfde uitzending van Pointer bleek dat aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) op dit moment een soortgelijke zaak zou lopen. Een extern bureau doet onderzoek naar het gedrag van een saxofoondocent op het Utrechts Conservatorium nadat Pointer over deze docent vragen had gesteld. De school laat weten dat de docent gedurende het onderzoek niet voor de school werkt.  [Jan Ligthart]

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.