COLUMN, Jacky Eickes,
25
januari
2021
|
09:06
Europe/Amsterdam

Krijsende kinderen

Mijn vriend is docent op een basisschool. Ik zeur al sinds ik ben afgestudeerd dat ik de Pabo-opleiding had moeten doen. Ik zeg bijna wekelijks tegen hem dat ik jaloers ben op zijn luxe leventje.

Opgeteld een week of tien vakantie, in plaats van de vier weken die ik nu heb. Echt absoluut geen verkeerd salaris, ook al werd er vorig jaar om de vier dagen geprotesteerd. En vooral: geen enkele dag is hetzelfde, terwijl je wel iedere dag iets te lachen hebt, want kinderen zijn onvoorspelbaar en vooral heel eerlijk.

Dat weet ik uit eigen ervaring. Ik mocht vorig jaar een dag ‘lesgeven’ op de basisschool waar mijn vriend werkt. En vertelde daar over het nieuws en het werk van een journalist. Aan het eind van de ‘les’ ging ik in op de volgorde van een artikel en dat die niet chronologisch is, maar gebaseerd op wat er belangrijk is. Waarna ik ze een verhaaltje voorlas over een aap die via een koffer op Schiphol was beland en een kind uit een buggy trok. Om de kinderen uiteindelijk zelf te laten beslissen met welke informatie ze hun artikel zouden beginnen.

Bij de eerste vinger die de lucht in ging verwachtte ik dan ook een vraag over het maken van de eerste zin. Maar de vraag die ik kreeg was: “Mevrouw, wist u dat ze niet alleen apen in koffers doen? Mijn vader vertelde me dat ze ook andere dingen meesmokkelen. Weet u wat ze smokkelen dan?” Probeer dan nog maar eens professioneel te blijven en je gezicht strak te houden. 

Na die leservaring ging het een beetje kriebelen. Want ik had de leuke, lieve en nieuwsgierige kant gezien van de kinderen, die maar wat graag luisterden naar mijn presentatie. Afgelopen week hoorde ik voor het eerst een digitale les van mijn vriend. Ik was meteen genezen. Schreeuwende, ongelooflijk drukke kinderen. Krijsende koters die liever de microfoon van hun leerkracht muten dan dat ze leren hoe ze bepaalde woorden spellen. Wat ben ik blij dat ik journalist ben.

Jacky Eickes is afgestudeerd aan Fontys Hogeschool voor Journalistiek. Zij is redacteur van Bron en schrijft daarnaast ook elders al dan niet digitale kolommen vol.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.