Eindhoven,
01
september
2023
|
09:31
Europe/Amsterdam

Krachten worden gebundeld bij Challenge Week 040

De krachten bundelen om in een sneltreinvaart slimme oplossingen te bedenken op uitdagingen die je in het echte leven tegenkomt. Dat is deze dagen het doel van de Challenge Week 040, waar studenten van Fontys Pulsed, Summa Engineering en TU/e Innovation Space zich buigen over zes verschillende vraagstukken.

Studenten van verschillende onderwijsinstellingen werken dus samen: aan de ene kant heb je de praktische kant van de mbo-studenten, aan de andere kant de ‘toegepaste’ kant van de hbo-studenten en daarnaast de theoretische kennis van de wo-studenten. Een gouden combinatie, zo blijkt donderdagmiddag, voor het tackelen van impactvolle en toepasbare innovaties. 

Geen labels
Tientallen studenten hebben zich voor de Challenge Week 040 opgedeeld in een aantal groepjes. De één richt zich op het bedenken van een concept voor een pop-up keuken op de campus van Fontys, de ander houdt zich bezig met het bedenken van een alternatief voor vuurwerk. Met als doel? Het zou natuurlijk mooi zijn als er een paar mooie concepten uit komen rollen, maar dat is volgens Bram Smits, die werkzaam is bij Fontys Pulsed, niet de hoofdprioriteit.

“Vaak wordt er een label geplakt op studenten. Je bent universitair, een hbo’er of een mbo’er. Maar door de samenwerking op te zoeken willen we die focus verplaatsen. Niet het opleidingsniveau staat centraal, maar het talent van een student. De labeltjes verdwijnen. We willen de meerwaarde laten zien van een samenwerking tussen drie verschillende achtergronden, maar ook van de samenwerking tussen het onderwijs en het werkveld.” 

Prijsuitreiking
De challenges worden uitgevoerd voor vier verschillende opdrachtgevers en er zijn allerlei sponsors bij betrokken. Het echte werk dus. De bedoeling is dat een aantal innovaties over een tijdje daadwerkelijk gerealiseerd gaat worden. Welke innovaties dat zijn, blijkt vrijdagmiddag tijdens een prijsuitreiking. Dan worden de meest creatieve ideeën door een jury tot winnaar gekroond. [Tekst loopt door onder foto]

Eén van de kanshebbers is volgens Peter Biekens, ook werkzaam bij Fontys Pulsed, een duurzame innovatie voor de festivalwereld. “Een groep studenten heeft het idee van een draagbare beker uitgedacht. Die kun je inklappen en is gepersonaliseerd, en kun je vullen in een machine. Daarmee verlicht je de werkdruk bij een festivalbar, zorg je voor een mindere afvalstroom en hoef je minder plastic te gebruiken.” 

Een ander idee wordt uitgelegd door eerstejaars Fontys-student Simone. “Onze opdracht is om een huiskamersfeer op de campus te creëren. Dat willen we doen door een pop-up sportveld te maken, in de vorm van een lichtgevende vloer met ledlampen eronder. Daar kun je bijvoorbeeld op voetballen of schaken. Ook maken we een grote kluis waar mobiele telefoons in worden gelegd als er een spel gespeeld wordt. Wij denken namelijk dat mensen eenzaam worden door digitalisering. Dat willen we tegengaan.” 

Boekenwurm
En dan is er ook nog een pop-up bibliotheek die jongeren van 15 tot 25 jaar enthousiast moeten maken voor de boekenwereld. Daar werkt Nurjahan Akter samen met haar groepsgenoten aan. “Onze generatie neemt niet vaak meer de tijd om boeken te lezen. Een pop-up bibliotheek die zich in een bus bevindt en naar de campus rijdt, kan daar verandering in brengen. Wij hebben een concept bedacht waarmee we populaire boeken voor de doelgroep uitkiezen en linken die aan een trailer. De beelden kunnen studenten bekijken als ze een barcode scannen. Zo krijgen ze een feeling van het boek en de personages, in de hoop dat ze daar enthousiast van worden en het boek willen lezen.” [Tekst loopt door onder foto]

De studenten worden begeleid door coaches. Dat kunnen docenten zijn, maar ook tweedejaars studenten van bijvoorbeeld Fontys. Christiann Samuel is zo’n student. “Ik begeleid de studenten in de manier waarop ze prototypes bouwen. Hoe pakken we het aan? Hoe houden we de opdrachtgever op de hoogte? En hoe bereik je de doelgroep van de opdrachtgever? Ik hoop dat ik de kennis die ik in het afgelopen jaar heb opgedaan, kan overbrengen op de nieuwe studenten die hier deze week zijn.” [Karen Luiken]

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 2 (2)
Bedankt voor uw bericht.
Frans Fonville
03
September
2023
Veel energie gezien bij deze Challenge week. Mooie start van het studiejaar!
Bert van der Moer BNO
01
September
2023
Hoe mooi en maatschappelijk zouden de uitkomsten worden als er ook studenten vanuit de Design Academy kunnen deelnemen?