Eindhoven,
15
juni
2018
|
09:00
Europe/Amsterdam

Koopadvies voor een telefoon

In mijn boek Appen is het Nieuwe Roken houd ik een pleidooi voor betere technologie. Voor smartphones die onze waarden centraal zetten. Die ons helpen om bewust om te gaan met onze technologie. Belangrijkere mensen dan ik vinden dat ook en langzaam zien we onze smartphones een beetje veranderen.

De nieuwe versie van Googles Android, genaamd P, belooft bijvoorbeeld een betere omgang met notificaties en geeft mogelijkheden om je telefoongebruik bij te houden en te beperken. Of dat te vertrouwen is, weet ik niet. Google is tenslotte een bedrijf dat geld verdient door jouw aandacht te grijpen en die dan weer te verkopen. Het liefst zo gepersonaliseerd mogelijk. Dus misschien registreren ze ook wel ergens dat jij zo iemand bent die zijn telefoon bewust gebruikt.

Dan is iOS12 van Apple misschien een betere optie. Die versie zit ook vol met slimme manieren om je berichten op stil te zetten en je telefoongebruik te monitoren en te verminderen. En Apple is géén handelaar in aandacht. Apple verkoopt voornamelijk apparaatjes. Hele dure.

Is dat dan mijn advies? Plunder je spaarrekening, koop een iPhone! Nee. Toch niet. Apple is namelijk een bedrijf dat een aantal uitvindingen (GPS, internet, batterij, harde schijf, spraakherkenning, etc…) heeft gecombineerd en daar schatrijk van is geworden. Uitvindingen die stuk voor stuk zijn gedaan door overheidsinstellingen en dus betaald met belastinggeld. Uit dankbaarheid daarvoor ontwijkt Apple de belasting op grote schaal. Ook niet zo sympathiek.

Toch maar een ouderwetse Nokia 3310 dan?

Niet smart, wel een slimme keuze.

Rens van der Vorst is technofilosoof, hoofd IT Innovatie bij Fontys en auteur van 'Appen is het Nieuwe Roken'.

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Chrisdb
20
June
2018
Google Android is wel het laatste waar je aan moet beginnen. Los van het feit dat Google inderdaad data verzameld via jouw Android, maar tegelijkertijd is hij ook nogal aanlokkelijk voor Spyware. Een iPhone is leuk, als je alle bijkomende zaken (iTunes om MP3tjes erop te zetten etc.) die minder zijn er ook bij neemt.

Het is jammer dat de oer Nokia 3310 en Blackberry met eigen OS niet meer verkrijgbaar zijn. Toetsenbordje van die laatste was een uitvinding van de eeuw :)