Tilburg,
26
april
2023
|
09:00
Europe/Amsterdam

Koningsdag staat centraal in feelgood novelle van docent

Docent tijdens werkuren, schrijfster in haar vrije tijd. Marli Elisa, bij haar collega’s en studenten beter bekend als Marlin, heeft deze maand drie novelles uitgebracht. De eerste (en voor deze tijd van het jaar meest toepasselijke) in de reeks: ‘Single op Koningsdag’.

Het verhaal gaat over de jonge, net afgestudeerde Sterre die zich afvraagt wat ze met haar leven moet. Ze denkt een leuke relatie te hebben, maar als haar vriend zegt dat hij haar saai vindt, blijft ze alleen achter. Sterre weet dat ze van lezen houdt en introvert is, maar saai? Ze besluit het tegendeel te bewijzen als een vriendin haar tijdens Koningsdag meesleept naar een dansfeest. Daar neemt ze een xtc-pil, een keuze die resulteert in een ontmoeting met een leuke jongen, allerlei leugentjes om bestwil en het steeds verder in de nesten werken van zichzelf.

Single op KoningsdagSchrijfster van het boek Marlin, voor Fontys werkzaam bij de Academy for the Creative Economy, is vorig jaar vlak voor Koningsdag begonnen met het boek. Een jaar later wordt het samen met nog twee andere korte verhalen uitgebracht. Dat gebeurde eerder deze maand. “Ik schrijf al heel lang, maar ben het intensiever gaan doen toen ik geconfronteerd werd met ziekte. Ik kon niet goed tegen prikkels, waardoor ik op zoek ging naar andere bezigheden. Schrijven was er daar één van”, zegt de docent. “Het diende als ontsnapping voor mij: alles wat ik niet mee kon maken, ging ik in mijn hoofd beleven en zette ik op papier.”

De Koningsdag zoals die in het boek omschreven wordt, is niet hoe Marlin vroeger zelf Koningsdag vierde. Dat deed ze meestal al bier drinkend met vrienden aan de Amsterdamse grachten. “Ik heb nog even getwijfeld of ik een xtc-pil in het boek wilde verwerken omdat ik het gebruik ervan niet wil aanmoedigen, maar aan de andere kant heerst er tegenwoordig ook geen taboe meer op. Ik denk dat studenten tegenwoordig bepaalde typen drugs gemakkelijker gebruiken dan pakweg tien jaar geleden. Bovendien heb ik meerdere gesprekken met studenten gevoerd waaruit blijkt dat zij inzien dat alcohol net zo goed een gevaarlijk middel kan zijn.”  

MarlinDiezelfde studenten hebben er een tijdje geleden voor gezorgd dat Marlin is blijven schrijven. Na het floppen van een eerder uitgebracht boek had ze namelijk sterk de drang om te stoppen. “Ik zeg altijd tegen mijn studenten dat tegenslagen bij het leven horen. Je hoeft niet bang te zijn voor je eigen onzekerheid. Dat geldt ook voor mezelf. Toen ik veel negatieve feedback ontving op mijn geflopte boek, hebben mijn studenten mij geholpen. Ik kon het bijltje er toen natuurlijk niet zélf bij neerleggen als ik altijd maar riep dat mijn studenten dat ook niet moesten doen." 

En dat deed ze dus ook niet. Vorig jaar nam ze deel aan een schrijfwedstrijd van de Verhalenfabriek. Dat leverde haar een contract op en drie novelles. ‘Single op Koningsdag’ is daarvan de eerste, maar de twee verhalen die daarop volgen - ‘Verliefd in Parijs’ en ‘Verloofd in Zoutelande’ - zijn inmiddels ook beschikbaar als e-boek. Elk verhaal telt zo’n 20.000 woorden. “Samen vormen de drie novelles een romanachtig verhaal”, legt Marlin uit, die inmiddels alweer druk is met haar volgende verhalen. “Ik schrijf lekker door.” [Karen Luiken]

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 2 (2)
Bedankt voor uw bericht.
Cindy
05
May
2023
Wat leuk Marlin! Heb ze gedownload, ben heel benieuwd :)
Lizette
26
April
2023
Gefeliciteerd Marlin, wat leuk, ik ben benieuwd naar je verhalen! Van mij komt er ook een verhaal uit bij de Verhalenfabriek, in juli. Zijn we in meerdere opzichten collega's;-)! Geniet van je debuut, en schrijf ze!