COLUMN, Inge van de Vorst,
10
maart
2021
|
09:12
Europe/Amsterdam

Knoflook en chocolade

Binnenkort geef ik tijdens de Dutch Happiness Week een college met de titel ‘Hoe is het nu met de liefde?’ De uitnodiging staat online, samen met de ‘liefdesanamnese’ en de vraag deze in te vullen. Deze vragenlijst maakte ik om vooraf alvast wat contact te kunnen maken met mijn publiek en te weten hoe het met hun gevoelsleven gesteld is na een jaar corona.

Ooit sprak ik met mezelf af dat ik alles wat ik mijn studenten vraag om te doen, ook zelf aanga. Wel zo eerlijk. En vooral ook leuk: zo ontstond bijvoorbeeld De Liefdesdokter. Dus vulde ik ook mijn eigen vragenlijst in. De eerste vraag op het formulier is ‘Wat ben jij direct of indirect verloren?’. De beantwoording ervan kostte me meer tijd dan ik had verwacht. Ik richt me makkelijker op wat er nog wél is en op wat nog wél kan. Digitaal contact leggen met anderen, plannen maken, de handen uit de mouwen steken en de aandacht richten op de kansen en mogelijkheden. Ik hou ervan.

Hoewel stukken minder rigide dan eerdere jaren, ben ik nog altijd geneigd voorbij te gaan aan wat me zwaar valt. In mijn hoofd weet ik ‘shit’ razendsnel om te zetten in een bloemenzee aan kansen en ‘lessen’. Maar het leven ìs niet altijd licht en luchtig. Juist door dan wèl stil te staan bij je verlies, wint de liefde aan betekenis.

Een uitdrukking die me eraan herinnert om te stoppen met het mooier maken dan het is, is die van Edith Eger uit haar boek Het Geschenk: ‘Bedek knoflook niet met chocolade; dat smaakt niet goed.’ Gelijk heeft ze. Terug naar de vraag over wat ik ben verloren. Ik ben de zorgeloosheid in het fysieke contact verloren. Waar ik zo veel van hou. Niet leuk.

En nu lust ik wel een stukje chocola!

Inge van de Vorst is oprichter van De Liefdesdokter. Zij is docent bij Fontys Hogeschool HRM en Psychologie en coachende vaardigheden voor docenten Fontys-breed. Lees hier eerdere columns van haar.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.