Eindhoven,
10
juli
2019
|
09:38
Europe/Amsterdam

Knippen en plakken

Veel reuring op de Rachelsmolen campus zo vlak voor de vakantie. De Hogeschool ICT zet een prestigieus nieuw pand neer en het economisch domein wordt ook flink verbouwd. Vanaf september fuseren de Fontys Hogescholen ‘Communicatie’, ‘Financieel Management’, ‘Marketing & Management’ en ‘Management, Economie en Recht’ tot een nieuw instituut: Fontys Hogeschool Economie en Communicatie.
Dat klinkt revolutionair en vernieuwend maar dat is het absoluut niet. Want hiermee gaan we ongeveer twintig jaar terug in de tijd.

Tot 1996 waren de vier hogescholen gewoon de opleidingsvarianten van de aloude HEAO (Hoger Economisch en Administratief Onderwijs. Vanaf 1996 gingen ze samen verder als de Economische Faculteit van de nieuw opgerichte entiteit Fontys. In 1999 werden de opleidingsvarianten omgetoverd tot zelfstandige hogescholen onder de Fontys paraplu. Die vergissing wordt nu dus ongedaan gemaakt.

Voor decentralisering is best iets te zeggen maar het kan ook te ver gaan. Want die nieuwe zelfstandige instituten begonnen al snel los van elkaar allerlei nieuwe opleidingsvarianten te ontwikkelen. Hetgeen leidde tot een totaal versnipperd en onoverzichtelijk onderwijsaanbod.

De meeste medewerkers weten ondertussen al lang niet meer wat er precies bij de buren gebeurt en welke afstudeervarianten er wel niet zijn, laat staan dat de buitenwereld en aankomende studenten dat nog kunnen overzien. Als je 17 of 18 bent is het al heel wat als je weet dat je ‘iets met economie’ wilt doen. Maar een weloverwogen keuze moeten maken uit een stuk of dertien varianten is natuurlijk absurd.

In de loop van de tijd zijn de instituten natuurlijk behoorlijk uit elkaar gegroeid en het herstellen van verbindingen die twintig jaar geleden zijn doorgeknipt zal veel tijd kosten. Voor collega’s die liever hadden dat hun eigen instituut zelfstandig was blijven bestaan heb ik een simpel advies. Blijf gewoon een jaartje of twintig hangen. Tegen die tijd wordt deze hele centraliseringsoperatie ongetwijfeld weer omgedraaid. Maar tegen die tijd ben ik zelf al lang permanent op vakantie.

Ewoud Jansen is docent Finance & Accounting bij de opleiding International Business. Maandelijks schrijft hij een column voor Bron, daarnaast worden blogs en opiniestukken van zijn hand ook door andere media gepubliceerd. 

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.