Eindhoven,
15
november
2019
|
09:14
Europe/Amsterdam

Kleine problemen oplossen

Wij dagen studenten vaak uit om oplossingen te bedenken die bijdragen aan een betere wereld. We noemen het ‘TEC for society’. Of ‘impact on society’. Of: een ‘meaningfull challenge’. Goede term!  Een ‘meaningless challenge’ inspireert immers onvoldoende.

Het werkt natuurlijk. Wie wil er niet bijdragen aan een betere wereld en tegelijkertijd ook nog wat leren én studiepunten halen? Studenten nemen hun taak meestal heel serieus. Een beetje te serieus.

Ze selecteren een groot probleem. Ze bedenken een vaak technologische oplossing en tenslotte presenteren ze hun plannen aan de wereld die ze gaan verbeteren. Eenzaamheid? Een virtuele vriend! Te dik? Drones die bewegen aanmoedigen! Ziekte? Een app!

Inspirerend is het zeker, maar daar houdt het meestal wel op. Want de meeste problemen zijn veel complexer dan ze denken. De verleiding is groot om een probleem klein te maken zodat de technologische oplossing past, maar daarmee wordt het échte probleem niet opgelost. Ze maken het vaak alleen maar erger.

Daarom stel ik een minor voor die zich richt op kleine problemen. Kleine problemen met technologie oplossen, ook dat maakt van de wereld een betere plek. Stapje voor stapje.

Bijvoorbeeld: een stoplicht dat op groen springt en daarna steeds feller groen wordt. Ik hoor u denken: en welk probleem lost dat op? Nou, stel dat u in de auto zit en u let heel even niet op. Naast u zit zo iemand, type grappige oom, die triomfantelijk zegt: ‘Groener wordt ie niet!’ Dan kunt u voortaan antwoorden: ‘O jawel hoor. Kijk maar.’

Dat is óók TEC for society.

Rens van der Vorst is technofilosoof, hoofd IT Innovatie bij Fontys en auteur van 'Appen is het Nieuwe Roken' .

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.