Eindhoven,
19
februari
2019
|
16:15
Europe/Amsterdam

Kleedlokaal omgetoverd tot fitnesscentrum

Twee studenten van de Sporthogeschool in Eindhoven geven sinds kort fitnesstrainingen aan studenten en medewerkers. Daarvoor zijn in de kerstvakantie twee kleedlokalen omgetoverd tot een modern fitnesscentrum. “In De Fitstop leggen we de focus op verantwoord sporten.”

De lunge, de squat en de goodmorning - een lichaamsbeweging die zich richt op het trainen van de hamstring. Deze en andere basisoefeningen komen aan bod tijdens de training die studenten Evy Bergmans en John Vosters dinsdagochtend geven in De Fitstop. Doel van het programma? Werken aan je persoonlijke, fysieke fitheid, Evy en John zonder blessures.

Blessurevrij studeren
Het begeleiden van cursisten is voor studenten Evy en John onderdeel van hun stage bij het project ‘Blessurevrij studeren’ van Fontys Sporthogeschool. Tot voor kort kampte een grote groep studenten met één of meerdere blessures.

Gevolg: tijdelijke uitval en soms zelfs studievertraging. Het uiteindelijke doel van het project is een klimaat te creëren waarin het normaal is om blessurevrij te studeren.

Quiz
“Goedemorgen allemaal. Goed dat jullie er weer zijn. Vandaag staat in het teken van zelfstandig sporten. We beginnen deze training met een quiz die op dit thema aansluit.”

Over het antwoord op de laatste vraag ‘wat is de reden voor een warming-up?’ zijn de 9 studenten en medewerkers van de opleidingen Sportkunde en Lerarenopleiding Lichamelijke RensOpvoeding (ALO) het unaniem eens. Antwoord B is juist: “Je sportprestatie wordt verbeterd en het blessure-risico verminderd.”

Dat de cursisten het antwoord op deze vraag goed hebben, verbaast hen niet. “In De Fitstop leggen we de focus op verantwoord sporten. Hoe bouw je een training op? Waarom doe je een warming-up? Bij andere sportscholen zie je vaak dat sporters een warming-up overslaan, terwijl die juist cruciaal is.”

Persoonlijke aandacht
“Rens, als je moeite hebt met je balans, kun je je handen in je zij houden”, klinkt het vanuit de zijlijn in de fitnessruimte. De onderwijs-/onderzoeksassistent bij Fontys Sporthogeschool voert op dat moment een lunge uit.

Tegelijkertijd vertelt hij de reden voor zijn deelname aan het trainingsprogramma. “De persoonlijke aandacht die ik hier ontvang, vind ik heel fijn. Je krijgt antwoord op vragen als: waarom doe ik deze oefening? En welke spieren train ik hiermee? Als ik moeite heb met een oefening - zoals nu - krijg ik meteen hulp.”

Trainer John vult hem aan: “Houdt een cursist zijn rug recht? Komen zijn knieën niet voorbij zijn tenen? Vooral bij een oefening als de squat is dat van belang.”

Veiligheid
Aan het einde van de derde en laatste basistraining wordt de veiligheid van De Fitstop benadrukt door John. “Vanaf 25 februari kunnen jullie hier in de middag zelfstandig trainen. Op een voorwaarde: dat er minimaal twee andere sporters aanwezig zijn.”

Naast de vrije training, zullen Evy en John studenten en medewerkers 8 uur per week begeleiden. Mochten er blessures ontstaan, dan kunnen sporters zich bij een van de twee melden. Dan volgt een op maat gemaakt trainingsprogramma, om zo blessures te verhelpen. [Femke Molenaar]

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.