door Ewoud Jansen,
14
maart
2019
|
11:15
Europe/Amsterdam

Kennis als skill

Eén van de grootste misverstanden van vandaag is dat alles verandert en steeds sneller bovendien. En dat we het onderwijs daartoe moeten inrichten. Je wilt de studenten natuurlijk niet opleiden voor de banen van gisteren maar voor die van de toekomst. Er is echter één probleem. Niemand weet precies wat die banen zijn.

Ook in het bedrijfsleven hebben ze geen glazen bol. En onderwijsvernieuwers hebben al helemaal geen flauwe notie en komen al decennialang niet verder dan het opdissen van steeds weer dezelfde platgeslagen clichés. Het zouteloze recept is altijd minder nadruk op cognitieve aspecten, kennis en inzicht en meer aandacht voor een breed scala aan vaardigheden. Die zouden veel belangrijker worden zo weet ook de VO-raad.

Om de inhoudelijke leegte te verhullen worden zaken als samenwerken, creativiteit, communiceren, probleemoplossend vermogen, kritisch denken en sociale vaardigheden nu heel eigentijds 21st Century Skills genoemd. Maar die zijn al een paar millennia best belangrijk. Het lijkt me sterk dat ze het bij het bouwen van de piramides zonder samenwerken, communicatie en planning konden doen.

Natuurlijk, de tijd staat niet stil. Maar de veranderingen gaan langzaam genoeg om daarin vanzelf mee te groeien als je gewoon actief blijft in de maatschappij. Daar is geen speciale voorbereiding vanuit een opleiding voor nodig.
Of toch wel?

Communiceren en samenwerken lukt alleen met een gedegen kennisbasis. Alleen op zo’n fundament kun je zinvol associëren, kritisch deken en jezelf helder en coherent uitdrukken. Zonder kennisbasis als referentiekader ook geen creativiteit of aanpassingsvermogen.

Niemand weet wat de toekomst precies zal brengen. Daar moeten we ons bij het inrichten van het onderwijs ook niet al te druk over maken. De beste bijdrage die een opleiding aan de toekomstbestendigheid van haar studenten kan leveren is hun een stevige kennisbasis mee te geven die hun zelfredzaamheid in de geleidelijk veranderende wereld vergroot.

Ewoud Jansen is docent Finance & Accounting bij de opleiding International Business. Met enige regelmaat worden van hem blogs en opiniestukken gepubliceerd door allerlei media, waaronder nu ook Bron. 

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Erik-Jan
15
March
2019
Zeer helder verwoord. Dit geldt voor vele opleidingen. Pas als je een kennisbasis hebt, kun je verder kijken.