Tilburg,
13
juli
2023
|
09:15
Europe/Amsterdam

Karlijn zet jongeren met onzekerheden in het zonnetje

Veel jongeren kampen met mentale problemen zoals prestatiedruk, depressie of een burn-out. Daarnaast worstelen ze ook met hun zelfbeeld. Karlijn ten Cate, vorige week afgestudeerd aan Fontys Journalistiek, voerde ook een strijd met zichzelf. Als afstudeerproject legde ze daarom jongeren met onzekerheden en kwetsbaarheden vast op de gevoelige plaat en ging ze erover in gesprek in haar nieuwe podcastserie.

Omdat Karlijn zelf last had van een negatief zelfbeeld en van psychische klachten, was ze benieuwd of andere jongeren daar ook mee kampten. “Voor mijn gevoel is dat sinds de coronapandemie erger geworden. Je leest geregeld in het nieuws dat het niet goed gaat met jongeren en de onderzoeken die hierover naar buiten komen zijn vaak niet positief. Daarom heb ik andere jongeren naar hun zelfbeeld gevraagd, omdat dit een doelgroep is waar ik zelf deel van uitmaak.”

Karlijn stuurde vragenlijsten met vragen over hun zelfbeeld op naar de jongeren die wilden meewerken. Daar kregen ze een tweede vragenlijst bij, met de vraag of iemand uit hun omgeving deze ook wilde invullen. “Het is namelijk vaak zo dat we te kritisch zijn op onszelf. Maar wat denkt een ander over je? Die vergelijking wilde ik graag vastleggen.”

Karlijn ten CateDieper ingaan op emoties
Dat doet Karlijn door het combineren van portretfotografie en een podcast. Ze gaat eerst in gesprek over de ingevulde vragenlijst, waarbij ze dieper ingaat op de emoties van haar gesprekspartner. “Dan wordt de eerste foto gemaakt, waarin je de emoties die kwetsbaarheden en onzekerheden met zich meebrengen goed ziet.” 

Daarna volgt de vragenlijst die ingevuld is door een familielid, vriend of bekende, waar veel positieve antwoorden in staan. “Als ik die voorleg, zie je een persoon echt opleven en vrolijk worden. Heel bijzonder om te zien wat ons eigen zelfbeeld ons laat voelen vergeleken met wat anderen over ons denken.”

Hoewel Karlijn vorige week haar diploma wist te behalen, wil ze graag doorgaan met haar project. De eerste drie afleveringen van de podcast staan inmiddels online, maar ze maakt er graag nog veel meer. “Mijn doel is om mensen te laten zien dat iedereen onzeker kan zijn en last kan hebben van psychische klachten. Dat is helemaal oké, maar we moeten niet vergeten dat we allemaal onze mooie kanten bezitten en dat het ook heel erg belangrijk is om daarnaar te kijken. Daar help ik op deze manier graag bij.” [Noëlle van den Berg]

Boilerplate

Mocht je mee willen werken aan de podcast- en portretserie van Karlijn, kun je een mail sturen naar contact.karlijn@gmail.com. De podcast Zelfbeeld is te beluisteren via Spotify.

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.