Karamelzeezoutisering
Een tijdje terug las ik een leuk artikel in De Volkskrant over de karamelzeezoutisering van onze samenleving. Het ging erover dat we tegenwoordig niet meer gewoon pepernoten kopen, maar pepernoten met een smaakje: truffel, prosecco, pumpkin spice. Alleen het woord tovert al een glimlach op mijn gezicht: karamelzeezoutisering. Heel treffend geformuleerd en daarom zette het me aan het denken.
Wij professionals voegen allemaal ons eigen smaakje toe aan wat we doen. Zo zijn er binnen Fontys echt meer docenten die een vak neuromarketing kunnen geven, maar niemand doet dat zoals ik. En precies datzelfde geldt voor al die andere docenten. We kunnen allemaal dezelfde inhoud doceren, en toch is het bij iedereen anders. Dat is dat eigen smaakje.
Nu zijn wij momenteel in het kader van TEC-for-Society smaakjes aan het onderzoeken. Geen karamelzeezout, maar smaakjes in de stijl van communiceren. Universeel zijn er namelijk twee smaakjes die ons mensen typeren: warm zijn en competent zijn. De één heeft meer van het één en de ander heeft meer van het ander. En we stereotyperen mensen ook op basis van deze twee smaakjes. Zo wordt de typische huisvrouw al snel gezien als heel warm, maar niet zo competent, terwijl het prototype hartchirurg al snel gezien wordt als competent, maar niet zo warm.
Als deze smaakjes mensen typeren, zou je robots dan ook deze smaakjes kunnen meegeven? En hoe reageren wij mensen op een robot met een smaakje? Dat is wat we momenteel aan het onderzoeken zijn. Wanneer alle pepernoten met karamelzeezoutsmaak op zijn, hebben we de resultaten.
Eveline van Zeeland neemt graag Fontys-gedrag onder de loep. Daarnaast is zij Associate Lector Smart Marketing & Strategie bij FHMM en auteur van Basisboek Neuromarketing.