februari

Kamer in Fontysstad goedkoper dan gemiddeld

De huurprijzen van kamers in studentensteden zijn in 2023 met 11 procent gestegen naar gemiddeld 543 euro per maand, meldt platform Kamernet. De huurprijzen in Fontyssteden als Eindhoven en Tilburg liggen iets onder dat gemiddelde.

Landelijk, van het kleinste dorp tot de grootste stad, zijn kamers afgelopen jaar 1,1 procent duurder geworden. Dat staat in een landelijke rapportage van Kamernet, het grootste huurplatform van Nederland. Na de sterke prijsverhogingen van 2022 zou deze huurprijs niet eens zoveel schelen met het jaar ervoor. Maar in de meeste studentensteden ging het harder. Prijsstijgingen tussen de tien en twintig procent zijn geen uitzondering.

Amsterdam zat twee jaar geleden nog onder de 700 euro per maand en komt nu op 948 euro uit. In Enschede en Wageningen daarentegen zijn de kamers betaalbaarder: daar ligt de gemiddelde huurprijs rond de 360 euro per maand. In de Fontyssteden Eindhoven en Tilburg stijgen de prijzen minder hard dan gemiddeld. Zowel in Eindhoven als in Tilburg ligt de gemiddelde huurprijs op zo’n 500 euro. [Tekst gaat verder onder de afbeelding]

Dat is ook wat Fontysstudent Ines voor haar kamer in Eindhoven betaalt: 500 euro. Althans, nu nog. Vanaf juli zal haar huurprijs met zo'n 85 euro stijgen. “Dat is veel, maar ik weet dat andere mensen nog veel meer betalen. Gelukkig is het met de parttime baan die ik naast mijn studie heb, goed te doen. Eigenlijk ben ik allang blij dat ik een woonruimte heb, want ik weet dat het niet gemakkelijk is om een betaalbare woonruimte te vinden.”

De uit Roemenië afkomstige Alexandra betaalt 460 euro voor een kamer van zestien vierkante meter in een Eindhovens studentenhuis dat ze met vijf andere mensen deelt. “De prijs stijgt ieder jaar, maar het gaat om niet meer dan vijf of zes euro per jaar. De verschillen zijn voor mij dus niet voelbaar.”

Appartement
Alesia uit Italië, die net als Alexandra International Communication Management studeert, is maandelijks iets meer kwijt: 640 euro. Maar daar krijgt ze wel een klein appartementje met eigen keuken en douche voor terug. “Alleen het toilet is gedeeld”, zegt ze. “Ik woon hier nu zeven maanden. Voorheen zat ik in een studentenhuis waar ik 580 euro per maand betaalde. Nu ben ik meer kwijt, maar daar krijg ik ook meer voor terug.”

Tot slot nog Justin, die in Woensel woont en ver onder het Eindhovense gemiddelde zit. Hij betaalt 360 euro voor een kamer van dertien vierkante meter. Hij deelt zijn studentenhuis met zeven mensen. “Ik woon er nu een halfjaar en sindsdien is de prijs nog niet gestegen. Meestal wordt de huurprijs omhooggegooid als er iemand anders intrekt." [Tekst gaat verder onder de foto's]

Over twee jaar bekeken is de verandering in sommige steden extreem. Vergeleken met het jaar 2021 is Amsterdam 39,4 procent duurder geworden. Daarna zijn Den Haag en Breda de snelste stijgers, met een prijstoename van 31,8 en 29,5 procent. In Wageningen was die slechts 2,8 procent.

Het aanbod op Kamernet betreft merendeels particuliere kamers. De rapportage zegt iets over de prijzen op de woningmarkt waar studenten rekening mee moeten houden.

Vierkante meter
Ook omgerekend naar de huur per vierkante meter blijft Amsterdam veruit de duurste stad (54 euro). Het naburige Haarlem is ook in dit rijtje de nummer twee. Utrecht en Rotterdam blijven onder de 40 euro en delen de derde plaats. In Eindhoven en Tilburg ligt de prijs op 30 euro per vierkante meter.

Door de woningnood is de positie van huurders verslechterd. Halverwege 2023 werd de wet Wet goed verhuurderschap van kracht, onder meer bedoeld om onredelijke service- en bemiddelingskosten te beperken. [HOP/Karen Luiken]

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd