Eindhoven,
16
november
2021
|
11:42
Europe/Amsterdam

Kabinet wil geen inspraak op coronapas hoger onderwijs

Het kabinet wil voorkomen dat medezeggenschapsraden gaan meepraten over de coronapas aan hun instelling. Het wil met grote spoed een wetswijziging door de Tweede Kamer loodsen. De Fontys CMR vindt dit geen goed idee.

Gezien de oplopende coronabesmettingen wil het kabinet van studenten kunnen eisen dat ze een coronatoelatingsbewijs (CTB) laten zien voordat ze de gebouwen van hun universiteit of hogeschool binnengaan.

Daar zijn studentenorganisaties ISO en LSVb nogal fel op tegen. Ook universiteiten en hogescholen hebben praktische en principiële bezwaren.

Tegenstand omzeilen
Het kabinet wil de tegenstand omzeilen en werkt aan een wetsvoorstel ‘waarmee het instemmingsrecht van medezeggenschapsorganen van onderwijsinstellingen op de inzet van het CTB komt te vervallen’.

Dat staat in een brief van demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Het wetsvoorstel komt volgende week naar de Tweede Kamer met het verzoek om er diezelfde week nog over te stemmen. De Eerste Kamer kan dan een week later akkoord gaan.

In de huidige wet is al ruimte voor een coronapas in het hoger onderwijs, maar studenten en medewerkers hebben wel een veto. Dat heeft de Tweede Kamer dit voorjaar afgedwongen op voorstel van CDA, D66 en GroenLinks. Alleen Ja21 en DENK waren ertegen.

De gedachte achter die grote rol voor de medezeggenschap was destijds: ‘Testen voor toegang dient alleen het doel als daar ook daadwerkelijk draagvlak voor is bij studenten en docenten’. Ze zouden dus kunnen kiezen: een lockdown (alleen online onderwijs) of een coronatoegangsbewijs.

Onbetrouwbaar
Gert-Jan Reus, voorzitter van de Centrale Medezeggenschapsraad (CMR) van Fontys laat desgevraagd weten dat hij een eventuele wetswijziging over de inspraak van de medezeggenschap in deze kwestie een slecht idee vindt. 

“Je moet de spelregels niet tijdens het spel veranderen”, is zijn argumentatie. Ook niet als de situatie verandert, zoals nu met een nieuwe golf aan besmettingen. “Daarmee word je als gesprekspartner onbetrouwbaar”, vindt hij.

Ook het argument dat bij instemming van de CMR er verschillen kunnen ontstaan - bijvoorbeeld bij Avans met coronapas naar school, maar bij Fontys een lockdown - is voor hem niet steekhoudend. "Zeker in dit soort tijden is vooral betrouwbaarheid van je gesprekspartner belangrijk."

Keuze voor coronapas
Als instellingen zelf mogen kiezen, kiezen ze overigens vermoedelijk voor de coronapas. Dat zegt bijvoorbeeld het bestuur van de Universiteit Utrecht. Ook studenten in Groningen lijken in meerderheid geen sterk bezwaar te hebben.

Wat de CMR van Fontys zou kiezen, is niet bekend. De medezeggenschapsraad is sinds het uitbreken van de coronacrisis vaker dan normaal bij elkaar geweest, laat Reus weten. Maar over het eventueel invoeren van een coronapas is volgens hem inhoudelijk nog niet gesproken.

Geen kroeg of bioscoop
Hoe dan ook willen universiteiten en hogescholen de keuze liever helemaal niet maken. De toegang tot onderwijs mag niet van zo’n pas afhangen, is het principiële bezwaar. Onderwijs is iets heel anders dan een festival, de kroeg of een bioscoop.

Het coronatoegangsbewijs is in de praktijk een QR-code. Momenteel krijg je een groen vinkje als je gevaccineerd, genezen of getest bent. Dat heet 3G. Het kabinet wil ook 2G mogelijk maken. Testen volstaat dan niet meer. Het is niet bekend of het kabinet ook 2G in het hoger onderwijs wil eisen. [HOP, Petra Merkx]

Reacties 1 - 4 (4)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Monique
21
November
2021
Ik mag hopen dat onze bestuurders toch naar hun achterban blijven luisteren. In een situatie als deze mag van mij de dialoog zelfs verder gaan dan alleen de officiële instemmingsorganen. Ik zou het als medewerker op prijs stellen als het College van Bestuur een handreiking doet en in gesprek gaat met de medewerkers en studenten die bezwaar voelen als de coronapas ook in het onderwijs ingevoerd gaat worden. Wellicht zijn die gesprekken er al, maar ik heb ze nog niet gehad. Terwijl dit een ethisch dilemma is, waar ik graag in gehoord wil worden.
Mike
19
November
2021
Het DEMISSIONAIRE kabinet is werkelijk losgeslagen.
Hoe halen ze het in hun hoofd om zo diep in te grijpen, met welk doel dan ?
Zonder wetenschappelijke onderbouwing worden er maatregelen ondernomen, door amateurs die echt niet op die positie horen.
Opstand!
Anders worden heel wat kinderen (gezonde kinderen) uitgesloten
Marieke
19
November
2021
Dit moet niet kunnen, onderwijs is een grondrecht. Iedereen heeft recht op onderwijs, gevaccineerd of ongevaccineerd. Wanneer stopt deze angstcultuur. Niet de ziekte maakt slachtoffers, maar uitsluiting, stress, depressie en eenzaamheid door alle maatregelen. Geef de jongeren hun jeugd terug!!
Mersad Muric
18
November
2021
Cabinet moet zich diep schamen, van de tweede kamer hebben wij niets te verwachten. Opstand! Anders worden heel wat kinderen (gezonde kinderen) uitgesloten