Tilburg,
06
mei
2019
|
10:34
Europe/Amsterdam

Justin Goetzee: "Ik had bij Ajax of PSV stage moeten lopen"

“Het doet me pijn als ik nu zie dat de diploma-uitreiking van SPECO in het Willem II-stadion is. In mijn tijd was dat gelukkig nog bij de opleiding in Tilburg zelf. Anders had ik geweigerd om te komen.” Justin Goetzee, sinds februari managing directeur bij Team Jumbo-Visma, zegt het met een vette knipoog.

Even vlamt de rivaliteit op tussen de voetbalclub NAC uit zijn woonplaats Breda en die van 25 kilometer verderop. Logisch, want hij is niet alleen supporter van NAC, maar hij is ook ruim vijf jaar algemeen directeur geweest van de betaald voetbalorganisatie. Niet slecht voor iemand die niet zo gemotiveerd was toen hij ging studeren.

Met een mbo-opleiding commerciële economie op zak, had Goetzee in 1994 geen zin om al te gaan werken. De sportman in hart en nieren kon ook voor de Academie voor Lichamelijke Opvoeding kiezen. Het werd de sportmarketingopleiding van Fontys SPECO in Tilburg.

En ja, in Breda hadden ze die niet. “Sterker nog, Foto: Ton Toemen‘Tilburg’ was één van de eerste in Nederland. Maar er was een goede verbinding met Breda en ik heb er een leuke tijd gehad.”

Als amateurvoetballer en talentvolle jeugdtrainer raakte deze studie naar eigen zeggen bij hem een gevoelige snaar. “Er werd in mijn tijd ook actief bij gesport en er werden kampen georganiseerd.” Wel moest Goetzee erg wennen aan de tentaminering; de propedeuse was een gevalletje ‘hakken over de sloot’.

Irritant
Het staat in schril contrast met zijn succesvolle carrière, die de Bredanaar bij tal van profvoetbalclubs glans gaf. Enthousiasme en doorzettingsvermogen vormden zich pas werkenderwijs. Misschien was Goetzee, direct na zijn afstuderen in 1999, eerder irritant.

Onvermoeibaar bleef hij alle betaald voetbalclubs tussen Eindhoven en Rotterdam aanschrijven. Bij Feyenoord hadden ze geen zin in hem maar Marcel Brands, in 2002 algemeen directeur bij RKC Waalwijk, zag het als een kwaliteit.

“Hij zei dat hij mij wel aan móést nemen, want hij werd gek van mijn e-mails, telefoontjes en bezoeken. Ik was soms een drammer, maar nooit onbeleefd.”

Goetzee kreeg daarmee zijn droombaan: manager algemene zaken bij een profclub. "In de ogen van een SPECO-student was dat fantastisch. Ik deed alle organisatorische zaken van de club: trainingskampen organiseren, veiligheid in het stadion, wedstrijdorganisatie, leasewagenpark, woningvoorziening voor de spelers et cetera.”

En hij deed het goed. Zo goed zelfs dat, toen Brands in 2005 naar AZ vertrok, hij Goetzee vroeg om bij RKC ook het commerciële deel voor zijn rekening te nemen. Daar had de Bredanaar het moeilijk mee. Hij had zo zijn vooroordelen over ‘snelle jongens die overal hun voet tussen de deur zetten’. “Zo ben ik niet.”

Maar de kans leek hem te mooi om te laten liggen. Goetzee zou er nooit spijt van krijgen: "Brands had goed gezien dat ik ook dat in me had, want de omzet bij RKC groeide best wel hard.”

Ambitie
Terwijl Goetzee als SPECO-student nog weleens de weg van de minste weerstand zocht. Zoals bij zijn stages: “Die waren best leuk, maar hebben me niet maximaal uitgedaagd. Ik liep via mijn netwerk stage bij het Bureau Ondersteuning Tilburgse Sport en bij de squashbond. Maar ik had bij Ajax of PSV moeten zitten.” Dan straal je volgens hem ambitie uit. Hij heeft er spijt van maar ja, achteraf …

Ook achteraf constateert Goetzee dat zijn studie destijds onvoldoende aansloot bij de praktijk; met name de contacten met het sportbedrijfsleven. Terwijl dat toch de plek is waar een student het uiteindelijk moet gaan doen. Dat is volgens hem nu verbeterd.

“Maar dat geldt voor het hele onderwijs. Ik heb het idee dat de nieuwe ontwikkeling om aansluiting te zoeken bij het bedrijfsleven een enorme vlucht neemt. En terecht! Daar krijg je het gevoel of het is wat je zoekt. Toen ik afstudeerde, had ik nog geen idee.”

Stapje terug
De Bredanaar werkte na zijn opleiding zelfs nog drie jaar in de ict, voordat RKC hem een kans gaf. Na zes jaar in Waalwijk maakte PSV hem verantwoordelijk voor de grote sponsoren. Opmerkelijk genoeg noemt de voetbalfanaat dat een stapje terug. Als generalist – "ik heb net zo goed kennis van de veldverwarming als van de sponsors" – miste hij het brede takenpakket.

Goetzee was dan ook hartstikke blij toen RKC hem na dik een jaar vroeg om directeur algemene zaken te worden. Zo blij, dat hij vergat om zijn huiswerk te doen. Hij stapte in een club die nagenoeg failliet was.

“Toch heb ik daar de rest van mijn carrière veel profijt van gehad. Je leert het meeste als je in een crisissituatie, compleet met een reorganisatie en degradatie, voor de leeuwen wordt geworpen.” En met RKC kwam het weer goed, want in 2012 promoveerde de club weer naar de eredivisie.

Bekend terrein
Een mooi moment om eens verder te gaan kijken. Via onder meer ADO Den Haag kwam hij zes jaar geleden in zijn woonplaats terecht, bij NAC, als algemeen directeur. Bekend terrein kan echter een nadeel zijn, zeker bij een club als NAC die met een beperkt budget vaak tegen degradatie vecht.

“Als het minder gaat, word jij erop aangesproken. In het begin had ik daar best veel last van. In de laatste jaren liet ik me minder leiden door de waan van de dag. Je zag mij ook niet snel op feestjes in de stad, omdat ik het niet steeds over NAC, over mijn werk wilde hebben. Ik sloot me er liever even voor af met een Netflix-serie.”

Goetzee kondigde eind 2018 aan te stoppen bij NAC, om op 1 februari te beginnen als managing director bij Team Jumbo-Visma, met een schaats- en wielerploeg. Een geweldige kans: “Ik merk dat ik het heel leuk vind om andere sporten te kunnen volgen.”

Bevoorrecht
Hij vindt zichzelf bevoorrecht, met een schitterende baan, fijn gezin en goede gezondheid. Goetzee noemt het daarom een ‘morele verplichting’ om wat terug te doen voor de maatschappij. Momenteel is hij betrokken bij NL 2025 Breda. “De afgelopen twee jaar heb ik geholpen bij het project Brood en Rozen. Daarbij krijgen vrouwen in de bijstand een bewustzijnsprogramma en wordt de verbinding met het werkveld gelegd.”

SPECO mag op zijn belangstelling blijven rekenen. Goetzee verzorgde er eerder presentaties en snapt het als een nieuwe uitnodiging zou volgen: “Iemand die van zijn hobby zijn beroep heeft gemaakt en dat al heel lang volhoudt. Ook iemand die het van manusje-van-alles tot een directiepositie heeft geschopt; dat is een heel interessant profiel voor SPECO.”

Maar niet in het Willem II-stadion! [Tim Durlinger]

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Yazan Dawik
08
September
2019
Mijn zoon hij is 8 jaar en Hij heeft een groot talent voor voetbal, een aanval, een verdediger en een geweldige middenvelder.groetjes