Tilburg,
09
juli
2020
|
19:55
Europe/Amsterdam

‘Journalistiek’ hoopt op een kerstcadeau

Het nieuwe onderkomen van Fontys Hogeschool Journalistiek (FHJ) in Tilburg wordt voor Kerstmis 2021 opgeleverd. Gebeurt dat naar wens, dan is een verhuizing in die kerstvakantie nog mogelijk. Anders moeten studenten en medewerkers nog enkele weken wachten.

Dat zei procesmanager Gabriël Bergmans donderdagmiddag bij de ondertekening van onder meer de aanneemovereenkomst. De bouw van het in oog springende pand achter het station in Tilburg is gegund aan aannemer Ballast Nedam en Binx (installatietechniek). Fontys investeert er 14 miljoen euro in. De onderwijsinstelling is samen met de gemeente Tilburg eigenaar.

Meerdere gebruikers
Namens het College van Bestuur van Fontys sprak Hans Nederlof de hoop uit op een vruchtbaar samenwerkingsverband – ‘een ecosysteem’ – in het gebouw. Behalve de opleiding Journalistiek vinden ook de huurders DPG Media (redacties van de Brabantse dagbladen), Tilburg University, Onderwijsgroep Tilburg en Uitgeverij Zwijsen er onderdak. Meer huurders worden nog gezocht.

Impressie van de nieuwbouw (oostzijde).Het nieuwe gebouw telt straks zes verdiepingen. FHJ krijgt een derde daarvan en strijkt met de praktijkomgeving – onder meer de studio’s – op de begane grond neer. Op de eerste etage komen ruimtes voor de medewerkers en om te studeren. Het theoriegedeelte van de opleiding komt op de tweede en derde verdieping. In de kelder kunnen gebruikers enkel hun fiets kwijt.

Samenwerking
Nederlof schetste het proces van zes jaar tot aan het zetten van de handtekeningen. In het herhuisvestingsplan wilde Fontys volgens hem het onderwijs concentreren op de campussen. Directeur Marjo Spee van de journalistenopleiding zag dat niet zitten. Zij was al in gesprek met DPG Media over samenwerking en krijgt straks de kans die in de Spoorzone verder te ontwikkelen.

De bedoeling is namelijk dat de gebruikers van ‘MindLabs’ – een werktitel, er wordt nagedacht over een nieuwe naam – elkaar inspireren op innovatief gebied. Voor FHJ moet het volgens Spee een living lab worden, bijvoorbeeld op het gebied van 'immersieve journalistiek', 'natural language technology' en dataonderzoek.

FHJ-directeur Marjo Spee“Met deze technologieën kunnen journalisten hun lezers en kijkers verhalen aanbieden die verder gaan dan wat we nu gewend zijn; soms met behulp van een virtual reality-omgeving, soms met een verdiepende analyse die gebaseerd is op big data”, aldus de FHJ-directeur.

Chroom-6
De bouwwerkzaamheden starten na de komende bouwvakvakantie. De voorbereiding liep maanden vertraging op door de vondst van de kankerverwekkende stof Chroom-6. Deze werd aangetroffen op de monumentale spanten van de voormalige locomotiefloods Hal 70. Die komen in de nieuwbouw terug en moesten daarom specialistisch worden gereinigd.

Wat er met het huidige FHJ-gebouw aan de Professor Gimbrèrelaan in Tilburg gaat gebeuren, is volgens Bergmans nog niet bekend. Het pand is eigendom van Fontys, maar nog niet verkocht. Het wacht hoogstwaarschijnlijk sloop ten behoeve van een nieuwe ontwikkeling. [Tim Durlinger]

Bekijk hier meer impressies van de nieuwbouw en foto's van de bouwplaats (klik op de afbeelding om te vergroten):

Of bekijk deze video-impressie van MindLabs: 

download
Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.