Jacky Eickes,
30
november
2020
|
10:20
Europe/Amsterdam

Journalist zonder baankans

Je hebt de meeste baanzekerheid met een studie tandheelkunde en de minste met kunstgeschiedenis. Dat kwam uit de Keuzegids Universiteiten, die onlangs verscheen. Bij de hbo-opleidingen staat mondhygiënist ook steevast in de top 10 van banen met fatsoenlijke baankans. Ik verwacht op basis van mijn eigen ervaring, dat journalistiek onderaan staat.

Mijn zoektocht naar een baan was namelijk een drama. Als ze er een film over hadden gemaakt had deze The Rejection geheten. En dan was het geclassificeerd als een emotionele thriller.

Toch zou ik het nooit een andere studiekeuze hebben gemaakt. Zelfs niet met de kennis die ik nu heb. Ik ben natuurlijk altijd super-enthousiast geweest over de opleiding, maar wist al bij aanvang dat het een drama zou worden om aan een baan (en fatsoenlijk salaris) te komen. Voor mij was dat geen belemmering om eraan te beginnen. Zeker niet omdat ik hield van alles dat deze studie meebracht (behalve dan het schrijven van een scriptie)

Als het me iets zou interesseren of ik überhaupt wel aan een baan kom, zou ik de zorg of mondverzorging in moeten of de opleiding Technische Bedrijfskunde moeten kiezen. Maar alleen al het idee dat ik een bedpan moet legen, in iemands mond moet wroeten of dat ik moet uitzoeken wat Technische Bedrijfskunde is, is me het salaris of de baankans echt niet waard.

Tijdens mijn derde en vierde jaar hielp ik mee op de Fontys Open Dag Journalistiek. Tijdens die open dag moest ik enorm lachen. Ik kan me namelijk nog herinneren dat onze directrice tegen aankomend studenten zei: ‘je hebt binnen drie maanden een baan’.

Al bedoelde zij een baan binnen hbo-niveau, mij lijkt dat vrij onwaarschijnlijk. Een baan krijgen binnen drie maanden lukt overigens wel. Werken als kassière bij de Albert Heijn is ook een baan. En dat lukt mijns inziens wél. Die drie maanden zijn mij overigens ook niet gelukt. Maar drie jaar gelukkig wel.

Jacky Eickes is afgestudeerd aan Fontys Hogeschool voor Journalistiek. Zij is redacteur van Bron en schrijft daarnaast ook elders al dan niet digitale kolommen vol.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.