Tilburg,
19
juni
2023
|
09:10
Europe/Amsterdam

Joris loopt honderden kilometers voor behoud regenwoud

Het complete regenwoud redden, is een opgave die geen mens individueel kan volbrengen. Maar student Joris Fox wil er wel zijn steentje aan bijdragen. Hij loopt volgende maand de Nijmeegse Vierdaagse om geld op te halen voor het goede doel.

Joris studeert bij de opleiding Academy for the Creative Economy (ACE) in Tilburg. Hij houdt van sporten en is graag in de natuur. Het liefst brengt hij de hele dag buiten door. Al wandelend, hikend, fietsend, zwemmend of skiënd. Geef hem een beetje beweging en hij is blij. Maar of hij daar op de derde dag van de Nijmeegse Vierdaagse nog steeds zo over denkt, valt te betwijfelen. “Ik heb het onderschat”, zegt hij. 

Landbouwvlaktes
Joris doet mee aan het sportieve evenement om zich in te zetten voor het behoud van het regenwoud. “Ik ben heel erg bezig met het klimaat en de planeet. Zodanig dat ik het begin op te merken hoeveel biodiversiteit er inmiddels verdwenen is. Vooral in India zag ik dat. Dit land was ooit rijk aan natuur, maar is inmiddels lelijk geworden door vervuiling en overkapping. Maar ook in andere landen worden steeds meer bossen ingeruild voor landbouwvlaktes en gebouwen.” 

Via zijn neef kwam Joris terecht bij Stichting Oasebos, een organisatie die opkomt voor het regenwoud in Costa Rica. Voor dit goede doel gaat hij lopen. Hier wil hij zoveel mogelijk geld voor ophalen. “Zij kopen letterlijk stukken bos en beheren die dan”, legt Joris uit. “Ze hebben rangers die de bossen beschermen en ervoor zorgen dat er geen schadelijke activiteiten plaatsvinden. Al het geld dat ze binnenkrijgen, gaat naar de missie die ze nastreven.”

Hectare bos
Joris heeft inmiddels 600 euro opgehaald via een online crowdfunding, maar hoopt nog zeker drie keer zoveel binnen te halen voor hij aan de Nijmeegse Vierdaagse begint. “Nu ik geld op heb gehaald, voel ik me verantwoordelijk. Ik wil dit flikken, ik wil de eindstreep halen. Mijn streefbedrag lag in eerste instantie op 250 euro omdat Stichting Oasebos daar één achtste hectare bos van kan kopen. Maar omdat ik dat bedrag al snel binnen had, ga ik nu voor een nieuw doel: één hectare bos redden. Ik ben blij met alles, elke euro is een bonus, maar dit zou toch wel heel mooi zijn.”

Hoewel de student zin heeft in zijn avontuur, ziet hij ook op tegen de vele kilometers die hij moet afleggen. Vijftig per dag en dat vier dagen op rij. “Ik ben me ervan bewust dat het pittig gaat worden. Gelukkig hou ik ervan om mezelf fysiek en mentaal uit te dagen, dus ik denk dat het goedkomt. Al moet ik wel zeggen dat de trainingen me tot nu toe tegen zijn gevallen. De dertig kilometers aan één stuk die ik tot nu toe heb gelopen, waren best zwaar. Ik kon voor mijn gevoel écht niet meer verder. En dan te bedenken dat je er tijdens de vierdaagse vijftig loopt. Per dag.” [Karen Luiken]

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Tom
23
June
2023
Goede actie, ook een donatie van mij! Veel succes!