Eindhoven, Tilburg, Venlo,
11
september
2017
|
17:12
Europe/Amsterdam

Kroegdichtheid blijft hoog in Venlo, Eindhoven en Tilburg

Aantal cafés daalt

Het aantal kroegen in Nederland is afgelopen vier jaar met 4 procent gedaald. Ook de Fontys-steden Venlo, Eindhoven en Tilburg tellen nu minder traditionele cafés dan in 2012, maar de dichtheid van het aantal cafés per inwoner blijft er hoog.

Horeca-adviesbeau Van Spronsen & Partners onderzoekt met enige regelmaat de trends in de horeca. Uit het laatste rapport Het Café in beeld van het bureau blijkt dat het aantal kroegen weliswaar afneemt, maar de afname gaat minder snel dan de jaren ervoor. De hoeveelheid eetcafés nam overigens toe, met 8 procent. Er kwamen ook 6 procent meer grand-cafés bij.

Netflix en festivals
Het bureau geeft verschillende verklaringen voor de afname van cafés: er wordt minder  alcohol gedronken, jongeren zitten meer thuis op de bank door social media en online streamingaanbieders als Netflix. Ook gaan ze vaker naar festivals.

Brabantse nachten…
Studenten in Brabant en Limburg die houden van een avondje stappen, hoeven echter niet te vrezen. De kroegdichtheid – het aantal kroegen per x inwoners - in deze provincies is het hoogst van Nederland. De cafés zijn trouwens het grootst in Tilburg: 153 vierkante meter (in Den Haag is dat slechts 74 vierkante meter).

Blurring en alcoholvrij bier
Behalve de opkomst van eetcafés en grand-cafés signaleert Van Spronsen & Partners ook andere trends. Bijvoorbeeld ‘blurring’: een kapper die ook alcohol schenkt, of een kledingzaak met een cocktailbar. Andere trend: er wordt minder pils gedronken, terwijl alcoholvrij en speciaal bier in opkomst zijn. [Petra Merkx]