Eindhoven,
30
januari
2020
|
09:18
Europe/Amsterdam

Anders leren denken door jonge mensen

Als directeur van PSV werk ik dagelijks met jonge mensen. Als zij presteren en wedstrijden winnen, dan is de publieke opinie dat ik een goede directeur ben in Eindhoven. Veel theorieën gaan ervan uit dat mensen op ongeveer dezelfde manier tegen een issue aankijken. Als dat ergens niet opgaat, dan is dat wel tussen de verschillende generaties. Daartussen bestaan grote verschillen.

Jonge mensen die net zijn afgestudeerd kijken op een andere manier aan tegen zaken dan mensen die nog vijf jaar tot hun pensioen hebben te gaan. De klassieke vraag die altijd en overal speelt: wie moet zich nu in welke mate aanpassen aan wie?

Uit de praktijk komt het verhaal van een manager die een talentvolle medewerkster had aangenomen. Na een succesvolle stageperiode kreeg zij een fulltime baan aangeboden. Het vertrouwen in haar was groot. Na anderhalf jaar vraagt ze een gesprek aan met de mededeling, dat ze een half jaar op wereldreis wilde gaan. Ze beloofde daarna terug te keren en daarna nog een paar jaar voor het bedrijf te willen werken. De manager was helemaal ontdaan. Hoe kon zij dit nu doen? Hij begreep er niets van.

De studenten van vandaag zullen zeker acht verschillende banen hebben voor hun 38e levensjaar. Ze willen graag werken aan kortlopende projecten en er moet voldoende afwisseling zijn. Ze melden zich niet aan bij vakbonden maar ze willen zich wel inzetten voor maatschappelijke zaken. Een wereldreis staat standaard op hun lijstje.

De beste tip voor de jonge generatie is om een omgeving te kiezen waarin je een match hebt als het gaat om kernwaarden. Daar is het bedrijf bepalend in. Voor bedrijven is dan weer de les dat wanneer je met jonge mensen wilt werken, je hun ambities en motieven moet leren begrijpen. Zorg dat je meegroeit door je aan te passen. Door zaken te vernieuwen. En met name door anders te gaan leren denken.

Ik leer elke dag veel van mijn (jonge) spelers.


Toon Gerbrands is algemeen directeur van PSV, was eerder directeur van AZ en bondscoach van het nationale volleybalteam en schreef tevens een aantal boeken over coachen en succes. Hij roept iederen actief op om op hem te reageren en ook om zelf onderwerpen aan te dragen. 

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.