Tilburg,
12
maart
2020
|
08:53
Europe/Amsterdam

Je mag niet liegen

Ik ken mensen die met liegen heel ver zijn gekomen: belangrijke ondernemers, enkele politici, zelfs professors. En snoeihard liegen, tegen iedereen en alles, zelfs voor de rechter en tegen hun partner en kinderen.

Ze vertrokken geen spier. Ze vonden dat niet liegen maar gewoon slim van zichzelf. Oké, waar gaat deze column naar toe? Tot hier nog nergens maar op het einde linkt ie terug hierheen.

Welnu, mijn dochter en haar vriend zijn een jaar geleden afgestudeerd, hebben hun eerste baan en willen hun eerste huis kopen. Ze gingen onbevangen en vol verwachting naar de bank. Zo schattig om te zien: ze zijn jong en weten niet echt van de ellende die we met banken hebben gehad.

Ze kregen een gesprek met een blije strak gekapte knul in een blauw pak, Italiaans schoentjes en smetteloze blouse. Zónder stropdas, de durfal. Maar verder dan dat gaat hun durf niet: ze nemen geen risico’s, dekken zich enorm in en gaan ervan uit dat de klant onbetrouwbaar is. Mijn dochter en haar vriend kwamen compleet gedesillusioneerd terug. In a nutshell: de studieschuld gaat je nekken bij de aanvraag voor een hypotheek.

Je wilt bijvoorbeeld 200K lenen, wat mogelijk is met jouw salaris. Maar jouw studieschuld wordt verdubbeld en van het te lenen bedrag afgetrokken. Zeg dat jouw studieschuld 15.000 is, dan wordt dat verdubbeld en kun je max 170.000 lenen om een woning te kopen.

Al op Funda gekeken wat je daar voor krijgt… ? Kun je beter weer terug bij je ouders gaan wonen.

Ik heb mijn dochter en haar vriend uitgelegd wat ‘zoals de waard is, zo vertrouwt hij zijn gasten’ betekent en dat ze echt wel intelligent en wijs zijn maar nog niet slim.

Ook al zou ik maar één seconde dat gevoel hebben of hebben gehad, ontken ik toch, zelfs voor de rechter, dat ik met deze column jullie wil aanzetten tot liegen over je studieschuld. ‘Edelachtbare, met de column wilde ik ze aanzetten tot verantwoordelijke burgers die geen kleingeestige regeltjes nodig hebben om het juiste te doen. Ik vertrouw onze jeugd en wilde ze gewoon voorbereiden op een slimme toekomst.’

Karin Bruers is cabaretière. Als sociaal onderneemster is zij tot ver over de grenzen bekend om haar social sofa's, waarmee zij de sociale samenhang in buurten wil verstevigen. 

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.